Sijarto: Mađarska i "Gasprom" potpisali dodatni sporazum

Cenovna konkurentnost je garantovana dodatnim komercijalnim ugovorima između naših nacionalnih kompanija i "Gasproma", koja pomaže da cene ostanu konkurentne tokom vremena, rekao je šef mađarske diplomatije

Mađarska i kompanija "Gasprom" potpisali su danas novi dodatni komercijalni sporazum koji će garantovati konkurentne cene, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Cenovna konkurentnost je garantovana dodatnim komercijalnim ugovorima između naših nacionalnih kompanija i 'Gasproma', koja pomaže da cene ostanu konkurentne tokom vremena. Takve ugovore potpisujemo s vremena na vreme, a jedan takav smo potpisali danas. On će obezbediti da cena koju plaćamo za gas ostane konkurentna", kazao je Sijarto tokom govora na gasnom forumu u Sankt Peterburgu.

Ministar spoljnih poslova Mađarske stigao je u Sankt Peterburg, gde se održava gasna nedelja, na pregovore i dogovor o snabdevanju Mađarske gasom.

"Sigurnost snabdevanja energijom nije ideološko, već fizičko pitanje. Dakle, put u Sankt Peterburg – važni pregovori i dogovor za bezbedno i konkurentno snabdevanje Mađarske gasom", napisao je Sijarto prethodno na društvenoj mreži.

On je i ranije izjavio da bez ruskog gasa, ne može se garantovati energetska bezbednost Mađarske, kao i da to nije stvar ideologije, već fizike i matematike.

Saradnju sa ruskim energetskim sektorom nazvao je jednom od ključnih za sigurnost snabdevanja Mađarske.

"Za manje od mesec dana, prvog oktobra, počinje nova gasna godina i počinje i grejna sezona. Naša odgovornost je jasna: da obezbedimo grejanje mađarskih domova", naveo je Sijarto.

Naime, 13. Sanktpeterburški međunarodni gasni forum održava se od 8. do 11. oktobra u Sankt Peterburgu.