Koliko dugo će trajati izraelski rat u Libanu?

Naređenja za evakuaciju i promene u retorici ukazuju na dublji prodor u susednu zemlju

Nedosledna retorika političkog rukovodstva Izraela i obim naređenja njegove vojske za evakuaciju u Libanu naveli su zvaničnike u regionu i u zapadnim prestonicama da posumnjaju da će rat biti duži i brutalniji od "ograničene" operacije koja je najavljena.

Otkako su vojnici iz izraelske 98. divizije ušli u Liban u svojoj prvoj invaziji na zemlju u protekle dve decenije, razmere izraelskog kopnenog napada na Hezbolah brzo su porasle.

Tri druge divizije su se pridružile borbama, sa hiljadama izraelskih vojnika koji su ušli u Liban. Naredbe o evakuaciji sada pokrivaju više od 110 oblasti u Libanu, u rasponu od sela na granici do priobalnih oblasti 60 kilometara severno, prema podacima "Fajnenšel tajmsa".

Istovremeno, izraelski lideri daju sve oštrija saopštenja. Premijer Benjamin Netanjahu pozvao je ranije ove sedmice Libance da ustanu protiv Hezbolaha, upozoravajući da je alternativa "dug rat koji će dovesti do uništenja i patnje kakvu vidimo u Gazi".

"Pre dve nedelje Izraelci su govorili o ograničenom kopnenom upadu na nekoliko nedelja, ali izgleda da se te dve nedelje stalno produžavaju", rekao je jedan neimenovani zapadni zvaničnik. "Malo je optimizma da će Izrael stati pre američkih izbora", dodao je on.

Za sada, izraelski vojni zvaničnici ostaju "stidljivi" u pogledu tačne prirode i razmera kopnene ofanzive, ostavljajući većinu njenih detalja obavijene maglom rata i direktivama izraelskog vojnog cenzora.

Oni insistiraju da su operacije ciljane, a izraelske snage ostaju relativno blizu "plave linije" koju su razgraničile UN i koja razdvaja dve zemlje koje se "vijugaju" u unutrašnjost od obale Sredozemnog mora do brdovitog terena oko Metule gde su izraelske trupe započele svoju invaziju.

Mnogi Libanci brinu da su SAD dale zeleno svetlo za pojačanu ofanzivu Izraela protiv Hezbolaha. Portparol Stejt departmenta Metju Miler je ove nedelje rekao da Vašington podržava "izraelske napore da degradira sposobnost Hezbolaha".

"Ali na kraju želimo da vidimo diplomatsko rešenje ovog sukoba", dodao je on.

Imajući u vidu izraelsku istoriju pokretanja operacija koje su se kasnije proširile – uključujući njegovu invaziju na Liban 1982, koja je prerasla u 18-godišnju okupaciju juga zemlje – i ograničene gubitke koje su njegove snage pretrpele, zapadni zvaničnici očekuju da će izraelske trupe na kraju grunuti dublje u Liban.