Svet

Pentagon: Isporuke oružja Kijevu ostaju prioritet

Vašington još ne vidi mogućnost za diplomatsko rešenje, poručili su iz američkog Ministarstva odbrane
Pentagon: Isporuke oružja Kijevu ostaju prioritetGetty © Pierre Crom

Prioritet SAD u sukobu u Ukrajini ostaje snabdevanje Kijeva oružjem, pošto Vašington još ne vidi mogućnost za diplomatsko rešenje, poručili su za RIA Novosti iz američkog Ministarstva odbrane.

"Smatramo da svako diplomatsko rešenje mora da bude uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i podržavamo pravo Kijeva da odredi uslove bilo kakvog mirovnog rešenja. Do tada, naš prioritet ostaje da obezbedimo Ukrajini neophodnu podršku za samoodbranu", poručio je predstavnik Pentagona.

SAD se i dalje nadaju diplomatskom rešenju ukrajinskog sukoba, ali još ne vide "uslove za plodonosne pregovore" sa Rusijom, poručili su iz Pentagona.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je letos izneo inicijativu za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini. Poručio je da će Moskva odmah prekinuti vatru i objaviti spremnost za pregovore nakon što Ukrajina povuče trupe sa teritorije novih regiona Rusije. Pored toga, Kijev mora da objavi da se odriče namera da se pridruži NATO-u i da izvrši demilitarizaciju i denacfikacizaciju, kao i da prihvati neutralan, vanblokovski i nenuklearni status, a potrebno je i ukidanje sankcija Ruskoj Federaciji.

Međutim, nakon napada Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, Putin je poručio da je nemoguće pregovarati sa onima koji "neselektivno udaraju na civile, civilnu infrastrukturu, ili pokušavaju da stvore pretnje nuklearnim energetskim objektima".

Njegov pomoćnik Jurij Ušakov je objasnio da mirovni predlozi Moskve nisu otkazani, ali da u "fazi ukrajinske avanture" Rusija neće razgovarati sa Ukrajinom.

image