Kamala Haris i Donald Tramp se utrkuju da pridobiju latinoameričke glasove

Nekada pouzdan demokratski deo biračkog tela prešao je na stranu republikanaca

Predsednički kandidati Kamala Haris i Donald Tramp utrkuju se da dobiju podršku Latinoamerikanaca u kolebljivim državama - glasača koji imaju potencijal da utiču na ishod jednih od najneizvesnijih izbora u SAD.

Oba kandidata će narednih dana otputovati u Nevadu i Arizonu, kolebljive države u kojima Latinoamerikanci čine više od petine biračkog tela, i odvojeno će učestvovati u televizijskim događajima na Univisionu, najvećem američkom kanalu na španskom jeziku.

"Latino glasači se pojavljuju kao najbrže rastući segment radničke klase", rekao je za "Fajnenšel tajms" Majk Madrid, republikanski politički konsultant. Kao deo biračkog tela, oni su veći od margine pobede u bilo kojoj kolebljivoj državi, dodao je on.

S obzirom na to da je trka gotovo izjednačena u svih sedam kolebljivih država, kampanje sada nastoje da izvuku što više glasova nekada pouzdano demokratske grupe koja je sada sve više na strani republikanaca.

"Nekoliko poena u anketama ne deluje mnogo, ali u stvarnom svetu su to tektonske promene", rekao je Madrid.

Kampanja Harisove ove nedelje je pokrenula inicijativu "Hombres for Harris" sa ciljem "udvaranja" latino muškarcima – grupi koju sve više privlači Trampova moćna retorika i ekonomski plan.

Institut Pju procenjuje da će oko 36,2 miliona Latinoamerikanaca imati pravo glasa ove godine, ili oko 15 odsto biračkog tela, dvostruko više nego 2000. godini. Latinosi su 2020. pretekli američku crnačku populaciju i postali drugi najveći etnički glasački blok u zemlji.

Demokrate sada pokušavaju da zaustave pad podrške među Latinoamerikancima koji je vidljiv tokom protekle decenije. Okretanje ka republikancima posledica su, kažu anketari, nedostatka vere u demokratsko rukovodstvo, ekonomska situacija i razočaranje stavovima demokrata o socijalnim pitanjima.

Tramp će se ovog vikenda predstaviti Latinoameričkim biračima glasačima u Nevadi na okruglom stolu za vlasnike malih preduzeća i sindikalne radnike u Hendersonu. U nedelju će održati miting u Preskot Veliju, gradu severno od Feniksa.

Republikanci kažu da je Trampov uspeh među ovim biračima zagarantovan.

"Prilično je jasno da je predsednik Tramp zadržao dodatnu podršku koju je dobio od latinoameričkih birača", rekao je Karlos Kurbelo, bivši republikanski kongresmen sa Floride. "Demokrate će morati da traže druge glasače da nadoknade razliku."