Zbog "odabranih zamenica" transrodnog učenika, učitelj u zatvoru i za Božić

Berk nije hteo da naziva 15-godišnjeg dečaka "oni", "ona" ili "devojčica", što je zahtevala uprava škole u kojoj je radio

Učitelj iz Irske Inoh Berk, koji je u septembru poslat u zatvor jer je odbio da jednog od svojih transrodnih učenika oslovljava koristeći njegove "odabrane zamenice", navodno će ostati u pritvoru i tokom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika, prenose irski mediji.

Berk nije želeo da 15-godišnjeg dečaka naziva "oni", "ona" ili "devojčica", što je zahtevala uprava škole u kojoj je radio.

Učitelj je tada suspendovan sa posla, a nakon što je odbio da napusti svoje radno mesto, Viši sud u Irskoj je naredio da Berk bude u zatvoru sve dok "ne nauči da poštuje druge". 

Berk je tvrdio da je naredba uprave škole bila u suprotnosti sa njegovim pravom na slobodu veroispovesti.

"Činjenica je da direktor škole od mene zahteva da učestvujem u transrodnosti i da jednog 15-godišnjeg dečaka zovem 'oni', ili 'devojčica'. To je nešto što ne mogu da uradim po čistoj savesti jer je protiv mojih verskih uverenja", rekao je Berk. 

Kako navodi irski državni medij RTE, sudija je doneo odluku da će Berk u zatvoru ostati i tokom predstojećeg prazničnog perioda.

"Ja nisam lopov. Ja nisam ubica. Ja nisam diler droge. Razlog zašto sam danas u zatvoru je taj što sam odbio da napustim školu u kojoj sam radio nakon što sam suspendovan isključivo zbog svojih verskih uverenja", poručio je Berk.