Britanija: Ukrajina ne sme da koristi rakete dugog dometa za napade na Rusiju

Britanska vlada nije promenila svoju poziciju po pitanju upotrebe tih dalekometnih projektila, saopšteno je iz Dauning strita

Velika Britanija nije dala Ukrajini dozvolu da koristi njene rakete dugog dometa za napade na rusku teritoriju, saopšteno je danas iz kabineta britanskog premijera Kira Starmera, nakon što se predsednik vlade sastao sa Vladimirom Zelenskim u Londonu.

"Očigledno želimo da Ukrajina bude u najsnažnijoj poziciji, ali pobeda ni u jednom ratu nije izvojevana samo jednim oružjem. A što se tiče (raketa) 'storm šedou', britanska vlada nije promenila svoju poziciju po pitanju upotrebe tih dalekometnih projektila", rekao je portparol, a prenosi "Independent".

Iz Starmerovog kabineta je navedeno da Britanija ostaje pri stavu da Ukrajina ima pravo da u određenim okolnostima izvodi napade na rusku teritoriju.

Tokom sastanka u sa Starmerom u Dauning stritu, na kojem je učestvovao i novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute, Zelenski - koji je na mini evropskoj turneji - izneo je detalje svog "plana pobede" i zatražio dodatnu pomoć Zapada.

U međuvremenu, Rute je rekao novinarima da je "na pojedinačnim saveznicima" da odluče da li da odobre upotrebu raketa dugog dometa za gađanje ciljeva unutar Rusije, što Zelenski već dugo traži.