Sijarto odbrusio nemačkom novinaru: Ne pitamo Brisel na kojim događajima ćemo učestvovati

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je na na Međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu (SPIGF) rekao da gasovod "Turski tok" može da pomogne evropskim zemljama u snabdevanju energentima ukoliko Ukrajina odbije da produži tranzit gasa iz Rusije

Gasovod "Turski tok" može da pomogne evropskim zemljama u snabdevanju energentima ukoliko Ukrajina odbije da produži tranzit gasa iz Rusije, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. On je na Međunarodnom gasnom forumu u Sankt Peterburgu (SPIGF), koji se održava od 8. do 11. oktobra podsetio da je pre nekoliko godina izgrađena ta alternativna ruta, koja prenosi gas od Rusije do Turske, sve do Mađarske, preneo je TASS.

"Ruska kompanija 'Gasprom' i šef mađarske diplomatije potpisali su memorandum o razumevanju u vezi sa mogućnošću da se poveća isporuka ruskog gasa Mađarskoj", saopšteno je danas iz te kompanije.

Vladimir Zelenski je ranije najavio da Kijev neće produžiti ugovor sa "Gaspromom" o tranzitu ruskog gasa, koji ističe u decembru ove godine.

Ipak, rekao je da će Ukrajina po isteku ugovora zajedno sa EU odlučivati o tranzitu ruskog gasa preko njene teritorije u Evropu.

Mađarska i dalje dobija više od polovine potrebnog gasa iz Rusije. U Mađarsku je 2022. godine isporučeno 4,8 milijardi kubnih metara gasa Turskim tokom i njegovim produžetkom kroz Bugarsku i Srbiju. Kako je naveo Sijarto, ova količina je porasla na 5,6 milijardi kubnih metara u 2023.

"Mađarska sama donosi odluke"

Sijarto je "postavio na svoje mesto" nemačkog novinara koji je njegovu posetu Sankt Peterburgu radi učešća na gasnom forumu nazvao provokacijom za Brisel. Na marginama foruma, dopisnik nemačke televizije upitao je ministra da li je njegova poseta još jedna provokacija upućena Briselu.

"Ne. Pokušajte da se prema Mađarskoj odnosite sa poštovanjem i ljubaznošću, u redu? To je prva stvar. I pokušajte da razumete, u redu? O kakvoj provokaciji govorite? O kakvoj provokaciji? Suvereno pravo zemlje da odlučuje o tome koji ministri učestvuju na kojim događajima, na kojima ne. O tome ne odlučuje niko drugi, ni nemačka vlada, ni "zeleni" u Nemačkoj , u redu?", odgovorio je Sijarto, snimak je objavljen na društvenoj mreži Fejsbuk.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije rekao da Brisel "nije gospodar Mađarske" i da će zemlja nastaviti da brani sopstvenu tačku gledišta kada se raspravlja o panevropskim odlukama. Prema njegovim rečima, Mađarska nije jedna od onih zemalja koja odgovara sa "da" na sve zahteve Brisela, pa Budimpešta neće isporučivati oružje i izdvajati novac Ukrajini , puštati migrante u zemlju i uvoditi propagandu seksualnih manjina u mađarske škole.