Svet

Uragan oštetio dve pravoslavne crkve na Floridi: Među žrtvama Miltona nema srpskih državljana (VIDEO)

Milton je pogodio veći deo Floride, doneo je velike poplave i tornada kojih je bilo više od 20, što je rekordan broj
Uragan oštetio dve pravoslavne crkve na Floridi: Među žrtvama Miltona nema srpskih državljana (VIDEO)© AP Photo/Rebecca Blackwell

Uragan Milton oštetio je dva stuba na srpskoj crkvi na Floridi, izjavio je danas dopisnik RTS-a Aleksandar Žigić i dodao da, prema izveštajima, nema žrtava među srpskim državljanima na Floridi.

"Jedino smo čuli od sveštenika da su oštećena dva stuba koja drže kupolu crkve", rekao je Žigić.

On je dodao da je sve prošlo bolje nego što se očekivalo. Žigić je istakao da na teritoriji Tampe živi i značajan broj Srba i da postoje dve velike crkvenoškolske opštine, i u obližnjem Sent Petersburgu i Klirvoteru.

Dodao je da Srbi žive i južnije, u Nort Portu i Nejplsu, kao i u Orlandu. Kako je rekao, uragan Milton je pogodio veći deo Floride, obrušio se i doneo velike poplave i tornada kojih je bilo više od 20, što je rekordan broj.

On je dodao da se procenjuje šteta i da su raspoređene hiljade jedinica Nacionalne garde, kojima pomažu jedinice iz drugih američkih država.

Prema njegovim rečima prvi izveštaji ukazuju da bi troškovi sanacija mogli da budu veći od 60 milijardi dolara kao i da je direktor Odeljenja za vanredne situacije Floride Kevin Gatri rekao da se i dalje očekuje olujni talas u nekim delovima države i zamolio je stanovnike pogođenih područja da ostanu u blizini skloništa.

Uragan Milton je opao na oluju druge kategorije, da bi rano jutros prešao u oluju prve kategorije, uz vetar brzine od oko 135 kilometara na sat, a napustio je Floridu u blizini Kejp Kanaverala.

Poginulo najmanje 16 ljudi

Zvaničnici su za Si-Bi-Es potvrdili da je najmanje 16 osoba poginulo u uraganu Milton na Floridi.

"Očekuje se da će broj stradalih rasti", rekao je guverner Floride Ron Desantis.

Milton je u četvrtak ostavio više od 2,6 miliona potrošača bez struje, a obim štete se još procenjuje. Razorni uragan, koji je pogodio veći deo Floride, doneo je i poplave.

U ovoj američkoj saveznoj državi, raspoređene su hiljade jedinica Nacionalne garde, kojima pomažu jedinice iz drugih američkih država, a, između ostalog, treba da obezbede da 50.000 elektromontera ponovo osposobe elektromrežu širom Floride.

"Do sada je spaseno oko 1.000 ljudi", rekao je Desantis, a u jednoj posebno dramatičnoj akciji spasena je majka sa četvoro dece koja je bila zarobljena u poplavama sedam sati.

Si-En-En prenosi da su u blizini Tampe zabeleženi udari vetra od oko 160 kilometara na sat. Takođe, uragan je otkinuo krov Tropikana filda koji je trebalo da bude improvizovano sklonište.

U Svetoj Luciji, jednoj od najteže pogođenih lokacija na istočnoj obali Floride, zabeleženo je više tornada u roku od 90 minuta i oko 900 poziva u pomoć u istom periodu, rekao je okružni administrator Džordž Landri.

Ovo je treći uragan koji je pogodio ovu američku saveznu državu ove godine. Delovi Floride još se oporavljaju od uragana Helena koji je pre dve nedelje pogodio region Zaliva Tampa i region Big Bend na severu države. Uragan Helena odneo je najmanje 230 života u šest američkih saveznih država.

image