Svet

"Tajms": Britanija razmišlja o raspoređivanju trupa u Ukrajini

Navodno, na teritoriju Ukrajine otišli bi instruktori koji bi obučavali tamošnju vojsku
"Tajms": Britanija razmišlja o raspoređivanju trupa u UkrajiniGetty

Britanska vojska razmatra raspoređivanje trupa u Ukrajini za obuku kijevskih snaga na "zabačenim" lokacijama, objavio je u "Tajms", pozivajući se na upućene izvore.

Slanje instruktora na teren, umesto obuke ukrajinskih vojnika na teritoriji Velike Britanije moglo bi biti "jeftinije za nas i bolje za njih", rekao je britanski vojni izvor ove medije, odbacujući zabrinutost da bi treneri mogli biti ubijeni.

"Mogli bismo obuku da obavimo brže tamo i to bi bilo veoma daleko od linije fronta, na osamljenim lokacijama, tako da bi rizik bio mnogo manji", rekao je izvor.

Ukrajinski vojni izvor za "Tajms" kaže da bi takvo raspoređivanje poslalo "moćan vojno-politički signal" Moskvi ali i drugima. Osim toga, to bi označilo početak defakto razmeštanja vojne infrastrukture NATO-a u zemlji i navodno bi pokolebalo Rusiju.

Britanski instruktori bi takođe navodno mogli da "nauče veštine na bojnom polju" od kijevske vojske i "testiraju" najnovije oružje razvijeno usred sukoba sa Rusijom, dodao je ukrajinski izvor.

Izveštaj "Tajmsa" objavljen je usred tekuće turneje ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog po nekoliko evropskih prestonica. Zelenski je u četvrtak posetio Veliku Britaniju i sastao se sa premijerom Kirom Starmerom, koji je rekao da je "veoma važno da možemo da pokažemo našu stalnu posvećenost podršci Ukrajini".

Zapadni saveznici Kijeva obučavali su više od 100.000 ukrajinskih vojnika u inostranstvu usred sukoba, pri čemu je gotovo polovina njih (preko 45.000) dobila instrukcije u Britaniji. Obimna obuka Ukrajinaca ostavila je "praznine u sposobnostima" u samoj britanskoj vojsci, priznao je još u septembru parlamentarni državni podsekretar za oružane snage Luk Polard. Na primer, britanskoj vojsci su oduzete "gotovo sve" samohodne haubice AS90, rekao je zvaničnik, dok je branio tu odluku kao "ispravnu stvar".

Nedavni izveštaj Ministarstva odbrane koji je sastavio njegov nadzornik potrošnje otkrio je da su ponude za obuku jedinica britanske vojske odbijane osam puta češće u 2023. u odnosu na prethodne godine. Objekti za obuku su i dalje bili nedostupni zbog ukrajinskih vojnika koji su tamo prolazili osnovnu pešadijsku obuku, navodi se u izveštaju.

image