Svet

Iran "tajnim kanalima" zapretio američkim saveznicima: Ne pomažite Izraelu

Upozorenje je odgovor na izraelske pretnje ozbiljnom odmazdom nakon što je Iran ranije ovog meseca ispalio oko 180 balističkih projektila na Izrael
Iran "tajnim kanalima" zapretio američkim saveznicima: Ne pomažite Izraelu© Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Teheran je upozorio nekoliko američkih saveznika na Bliskom istoku, uključujući Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Katar, da ne pomažu Izraelu u bilo kakvom potencijalnom napadu na Iran, navode neimenovani arapski zvaničnici koje citira "Volstrit džornal".

Upozorenje, koje je navodno izdato "tajnim diplomatskim kanalima", odgovor je na izraelske pretnje ozbiljnom odmazdom nakon što je Iran ranije ovog meseca ispalio oko 180 balističkih projektila na Izrael.

Izraelski zvaničnici se zalažu za razorne uzvratne udare na iranska nuklearna postrojenja i naftnu infrastrukturu, dok SAD pokušavaju da izbegnu širi rat koji bi se mogao preliti širom regiona.

Eskalacija sukoba između Izraela i Irana izazvala je zabrinutost među energetski bogatim državama Persijskog zaliva u pogledu bezbednosti njihovih naftnih postrojenja.

Američke vojne baze i snage u regionu takođe mogu biti ugrožene zbog potencijalnih pogrešnih procena ili eskalacije, što može dovesti do neželjenih posledica, navodi VSJ.

Zvaničnici iz više zemalja u kojima se nalaze američke trupe rekli su za VSJ da su njihove države stavile do znanja administraciji predsednika Džoozefa Bajdena da ne žele da se njihova vojna infrastruktura ili vazdušni prostor koristi za bilo kakve ofanzivne operacije protiv Irana. 

Američki odbrambeni zvaničnici su priznali da su neki regionalni partneri izrazili zabrinutost Pentagonu, ali ti zahtevi "ostaju neformalni", navodi VSJ.

Iran je u potpunosti spreman da se odbrani i uzvrati na svaki potencijalni napad Izraela, rekao je u četvrtak za RT izvor u Teheranu upoznat sa tim, dodajući da će odgovor biti "proporcionalan" i zasnovan na domaćim i međunarodnim normama.

Ako Izrael cilja na iransku naftnu infrastrukturu, Teheran će odgovoriti napadom na rafinerije nafte u toj zemlji, objasnio je izvor. Napadi na drugu infrastrukturu, kao što su elektrane ili nuklearna postrojenja, takođe će izazvati uzvratne udare na odgovarajuća postrojenja u Izraelu.

Iran tvrdi da je gađao samo vojne objekte, pri čemu nisu prijavljene nikakve izraelske civilne žrtve kao rezultat njegovog masivnog napada balističkim projektilima na Izrael 1. oktobra. Jedina prijavljena žrtva bio je Palestinac koji je navodno zdrobljen ruševinama projektila.

Teheran je upozorio zapadni Jerusalim da ne preduzima bilo kakve nesrazmerne korake odmazde. Međutim, ukoliko potencijalni izraelski napad nanese štetu civilima, Teheran će biti podstaknut da revidira svoju nuklearnu doktrinu, rekao je izvor za RT, ne objašnjavajući detalje.

image