"Politiko": Zelenski nema šta da očekuje od svoje evropske turneje

Zelenski ne bi trebalo da se nada dobijanju dozvole za izvođenje udara duboko na rusku teritoriju, kao ni snabdevanju Kijeva krstarećim raketama "taurus" nemačke proizvodnje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski neće moći da postigne željene rezultate tokom svog putovanja u zemlje Evropske unije, prenosi "Politiko".

Prema informacijama američkog lista, evropski lideri će samo udovoljiti zahtevima Zelenskog u pogledu povećanja snabdevanja Kijeva PVO sistemima i privlačenja investicija u vojno-industrijski kompleks Ukrajine.

Pritom, najverovatnije mu neće biti dato obećanje da će u bliskoj budućnosti Ukrajina biti primljena u NATO i da će zapadne oružane snage "učestvovati u zaštiti Ukrajine od ruskih projektila".

Zelenski ne bi trebalo da se nada ni dobijanju dozvole za izvođenje udara duboko na rusku teritoriju, kao ni snabdevanju Kijeva krstarećim raketama "taurus" nemačke proizvodnje.

Ranije je list "Korijere dela sera" objavio da Zelenski tokom evropske turneje koja uključuje Pariz, Rim i Berlin želi da dobije garancije za brzi prijem Ukrajine u EU.

Šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki je evropsku turneju Zelenskog uporedio sa agonijom usred odlaganja drugog "mirovnog samita" i sastanka u formatu Ramštajn.