Majk Džonson: Nemam "apetita" za dalje finansiranje Ukrajine

Mislim da su svi širom sveta umorni od sukoba u Ukrajini i žele da se to reši, rekao je predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson poručio je da "nema apetita" da nastavi da finansira Ukrajinu.

"Nemam apetita za dalje finansiranje Ukrajine i nadam se da to nije neophodno. Ako predsednik (Donald) Tramp pobedi, verujem da on zapravo može da privede kraju taj sukob", rekao je Džonson, a prenosi Ukroinform.

Džonson je izrazio uverenje da će Tramp pozvati ruskog predsednika Vladimira Putina i reći mu da je bilo "dosta".

"I mislim da su svi širom sveta umorni od ovoga i žele da se to reši. Dakle, kakvi god da su uslovi, nisam siguran, ali ako Kamala Haris bude predsednica, mislim da se to (sukob) neće završiti, a to je očajan i opasan scenario", zaključio je Džonson.

Od februara 2022. godine, američki Kongres je odobrio više od 174 milijarde dolara za podršku Ukrajini. Poslednji paket za koji je bilo potrebno odobrenje Kongresa, od 61 milijardu dolara, bio je blokiran nekoliko meseci zbog sukoba republikanaca i Bele kuće.

Kada je paket dobio potrebne glasove u aprilu ove godine, neki republikanski zakonodavci kritikovali su Džonsona, optužujući ga da čini ustupke sa demokratama.

Džonson je prošlog meseca zatražio od Vladimira Zelenskog da razreši svoju ambasadorku u SAD Oksanu Markarovu. Povod za ovaj zahtev bio je put Zelenskog, koji je organizovala, u fabriku municije u Skrantonu u Pensilvaniji, rodnom gradu demokratskog predsednika Džozefa Bajdena.

"Putovanje je očigledno bilo partijski događaj koji je osmišljen da pomogne demokratama i očigledno predstavlja mešanje u izbore", prokomentarisao je on, napominjući da put u kolebljivu državu "nije uključivao nijednog republikanca jer – usput rečeno – niko nije bio pozvan".