Bez mnogo razloga za slavlje: Prvih sto dana Starmerove vlade

Agencija AP ocenjuje da Kir Starmer "nema mnogo razloga za slavlje"

Britanski premijer Kir Starmer obeležava prvih sto dana na položaju predsednika britanske vlade, ali nakon višenedeljnih priča o skandalima, sukobima, poklonima i fiskalnim prekršajima, ankete pokazuju da je Starmerova popularnost u padu.

Starmerova vlada tvrdi da je "snažno krenula" - okončani su dugotrajni štrajkovi lekara i železničara, osnovana je javna firma za zelenu energiju, ukinut sporni plan konzervativaca o deportaciji tražilaca azila u Ruandu, a predstavljeni su i zakoni za jačanje prava radnika i stanara.

Agencija AP, međutim, ocenjuje da "nema mnogo razloga za slavlje".

Američka agencija podseća da je Starmerova centristička Laburistička stranka 4. jula osvojila ogromnu većinu glasova i vratila se na vlast nakon 14 godina, ali napominje da su, prema anketama, laburisti tek malo popularniji od Konzervativne stranke, koju su birači odbacili nakon višegodišnjih unutrašnjih sukoba i skandala.

"Teško je zamisliti lošiji početak. Prvi utisci su važni i biće teško promeniti ih", rekao je Tim Bejli, profesor politike na Univerzitetu Kvin Meri u Londonu.

Starmer je pobedio na izborima sa obećanjima da će okončati višegodišnje turbulencije i skandale pod konzervativnim vladama, kao i da će pokrenuti usporenu britansku ekonomiju i obnoviti nekvalitetne javne usluge poput državnog zdravstvenog sistema.