Svet

"Zlatousti" političari: Govorničke "tezge" donele milion Borisu Džonsonu

Iako se blagoglagoljivost, talenat za javne nastupe i poznavanje retorike cene kod funkcionera koji se angažuju da drže govore, za nastup ih ipak najviše preporučuje politički uticaj
"Zlatousti" političari: Govorničke "tezge" donele milion Borisu Džonsonuwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Umesto da uživa u političkoj penziji, bivši britanski premijer Boris Džonson od kako je napustio Dauning strit „tezgari“. I  to prilično uspešno.

"Zlatousti" Boris je za četiri svoja govora zaradio više od milion i sto hiljada evra, a kako je izračunao "Jahu fajnens", satnica mu je bila 35.000 evra.

Pedesetosmogodišnji bivši premijer svoje javne nastupe držao je u oktobru i novembru, a podaci o njegovoj zaradi dostupni su u najnovijem registru finansijskih primanja poslanika, budući da je kao član parlamenta dužan da ih prijavi.

Džonsonova najbolje plaćena "tezga" bio je govor u jednoj američkoj firmi u Njujorku vredan oko 323.000 evra, a uz to je bivši premijer dobio obezbeđen prevoz i smeštaj za sebe i dva člana svog osoblja.

Bivši premijer zaradio je i govorom na prijemu koji je održao za list "Hundustan tajms", ali i nastupima na Si-En-Enu globalnom samitu i Savetu konferencije agenata i brokera.

Šta je bilo toliko dragoceno u njegovim obraćanjima i kako je tačno Džonson zaradio ovolike pare, jasno je verovatno samo organizatorima tih događaja na kojima je gostovao, a ako je baš briljirao u nastupima, i njihovim posetiocima.

Možda će najpre biti, kako mnogi spekulišu, da Džonson, kao i mnogi drugi političari pre njega, kroz ove angažmane dobija retroaktivnu platu za usluge koje je za vreme mandata činio svojim sadašnjim finansijerima.

Ali, to su samo zli jezici. Jer znamo koliko je dobra retorika važna za premijersku funkciju.

Kako drugačije objasniti to što je i Džonsonova prethodnica Tereza Mej, rado viđen gost na različitim događajima? I ona je naime vrlo talentovana govornica, pa je tako prema nekim procenama za svoje javne nastupe, u samo dve godine, od 2019. do 2021. godine inkasirala više od 2,5 miliona evra.

Pandemija joj je posao učinila još lakšim, jer gotovo 700.000 evra zaradila je ne mrdajući od kuće - odnosno virtuelnim javnim nastupima. Tako je u 2020. godini postala britanska poslanica sa najvećom zaradom.

Toni Bler je takođe bio neverovatno nadaren za javne nastupe. Barem se tako navodi u tekstu koji je svojevremeno objavio "Ivning Standard" po kome je nekadašnji britanski premijer nakon odlaska sa funkcije od svojih govora mesečno zarađivao gotovo milion i 200.000 evra.

Ali, nije tako međutim samo u Britaniji. Govorancija se debelo plaća i u Americi.

Mnogo je koštala i elokvencija Baraka Obame za koga se 2019. pisalo da je, od kako je napustio Belu kuću, zarađivao stotine hiljada evra po govoru.

U 2017, odnosno iste godine kada je napustio funkciju, Obama je zvanično priznat kao jedan od deset najplaćenijih javnih govornika u SAD.

I tada se pisalo da su ključni doprinos rastu Obaminog bogatstva davali baš oni koji su profitirali od njegovog predsedništva, odnosno velike kompanije i investitori sa Volstrita.

Nije ni Obama, međutim, izmislio toplu vodu, on je samo krenuo stazom koju su drugi već utabali. Si-En-En je tako svojevremeno otkrio da su Hilari i Bil Klinton postali milioneri baš obraćajući se zvanicama na različitim skupovima.

Preciznije, za 729 nastupa od februara 2001. do maja 2015. godine, kada je Hilari ušla u predsedničku kampanju, oni su zaradili više od 144 miliona evra.

Analiza u kojoj su se pojavili ovi podaci napravljena je baš u vreme kada je Klintonova bila pod lupom zbog tvrdnji Bernija Sandersa da je pomagala Volstrit.

Zanimljivo je da je političarka u to vreme već prikupila najmanje 1,7 miliona evra držeći govore za najmanje osam banaka.

Nisu, međutim, blagoglagoljivi samo političari na najvišim funkcijama. Ne morate, naime, biti ni premijer ni predsednik da bi se našao neko ko hoće da plati da vas čuje. Ali, ono što je najvažnije je da svakako morate biti moćni.

Tako je prošle godine objavljeno da je sadašnja ministarka finansija u SAD Dženet Jelen za dve godine zaradila najmanje 6,6 miliona dolara za govore u bankama kojima upravlja država, konsultantskim kućama i hedž fondovima.

Koincidencija ili ne - u to vreme ona je bila predsednica Federalnih rezervi.

image