Sijarto: Do ukrajinskog sukoba ne bi došlo da je NATO vodio dijalog sa Rusijom

Alijansa je trebala da razgovara o nacrtu sporazuma o bezbednosnim garancijama sa Ruskom Federacijom, rekao je šef mađarske diplomatije

Trenutna situacija u Ukrajini mogla je da se izbegne da je NATO sa Rusijom želeo da vodi dijalog o garancijama bezbednosti još 2021. godine, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Sećam se tih dana. Mislim da tada nije bilo dovoljno želje da se vodi ozbiljan dijalog", kazao je Sijarto i istakao da je on uvek za to da se vodi dijalog kako bi se izbegli svi mogući sukobi.

On je dodao da, nažalost, do te diskusije nije došlo, kao i da je prošlo skoro tri godine od tog trenutka.

"Verovatno da to što sada govorim nema nikakvog smisla, ali voleo bih da su se ti dijalozi tada dogodili. Jer da jesu, verovatno se sada ne bi svi nalazili u ovoj situaciji", naglasio je Sijarto.

Rusija je krajem 2021. godine objavila nacrt sporazuma sa SAD i NATO o garancijama bezbednosti u kom je predloženo da se Ukrajina isključi iz planova širenja Alijanse, kao i da se ne dozvoli da se vojna aktivnost realizuje na ukrajinskoj teritoriji i teritoriji drugih zemalja Istočne Evrope, Zakavkazja i Centralne Azije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslao je 26. januara 2022. godine poruku svojim kolegama u zemljama NATO i EU, Švajcarskoj, tačnije ukupno na 37 adresa.

U toj poruci je bio naveden zahtev da se objasni kako sve te države u praksi nameravaju da ispune obaveze koje su preuzele u okviru OEBS-a na najvišem nivou o nedeljivosti bezbednosti, neuspehu da ojačaju svoju bezbednost na štetu drugih, kao i da saopšte zašto to ne nameravaju da urade.

Kasnije, u februaru, Lavrov je rekao da niko od njegovih kolega ministara nije odgovorio na tu poruku.