Nova zvezda "Ratova zvezda": Prvi transrodni stormtruper - Sestra sa dredovima i LGBT uniformom

Mnogi obožavaoci optužili su franšizu zbog "vouk" povlađivanja

Diznijevi "Ratovi zvezda" predstavili su svog prvog transrodnog lika - stormtrupera po imenu Sestra. Novi lik je izazvao podsmeh na internetu, a mnogi kritikuju franšizu zbog podilaženja "vouk" aktivistima.

Lik Sestre se prvi put pojavio u knjizi "Kraljičina nada" gde je služio Galaktičkoj republici sa Anakinom Skajvokerom i Obi-Van Kenobijem tokom Ratova klonova.

U novoj knjizi "Ratovi zvezda: Tajne vojnika klonova", lik je zvanično uvršten u mitologiju franšize, i prikazan je sa dredovima i oklopom u bojama transrodne zastave.

"Kada je jedna od naše vrste izrazila svoj rodni identitet koji je drugačiji od njenih kolega vojnika, plašila se da će morati da sakrije ko je zaista. Na sreću, njena braća u 7. nebeskom korpusu dala su joj ime Sestra kao stalni podsetnik da je njihova", stoji u odlomku iz nove knjige.

U mitologiji Ratovima zvezda, vojnici-klonovi su veštački uzgojeni borci po ugledu na lovca na glave Janga Feta. Klonovi su genetski izmenjeni kako bi ostarili dvostruko brže od prirodnih ljudi i napravljeni da budu manje nezavisni i poslušniji od svojih prethodnika.

Očigledni potez da se rekonstruiše tradicija "Ratova zvezda" kako bi se predstavio transrodni vojnik izgleda da nije dobro prošla među fanovima budući da su mnogi na društvenim mrežama odluku nazvali "moronskom" i "obožavanjem sumanutog džender kulta".

"Da li se još neko pita koliko može da bude loše? Nastavljamo da postižemo nivoe na kojima ja kažem 'Sigurno je ovo najniži nivo na koji će se spustiti Ratovi zvezda', a oni odmah sutradan padnu još niže", naveo je jedan od korisnika.

Neki su, međutim, pozdravili trans stromtrupera, navevši da je "Dizni" "udvostručio inkluzivnost i rekao transfobima da se odj**u".