Svet

Turski medij: Napad na mirovne snage u Libanu ukazuje na gubitak autoriteta UN

Ujedinjene nacije, koje bi trebalo da štite Gazu i Liban, ne mogu čak ni same sebe da zaštite, piše turski list "Jeni šafak"
Turski medij: Napad na mirovne snage u Libanu ukazuje na gubitak autoriteta UN© Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Napad na mirovne snage UN u Libanu ukazuje na potpuni kolaps globalnog sistema bezbednosti i gubitak autoriteta organizacije, piše turski list "Jeni šafak".

Naime, u četvrtak su Privremene snage UN u Libanu prijavile da je Izrael granatirao njihov glavni štab i uporišta, kao i da su ranjena dva mirovnjaka nakon novog granatiranja njihovih položaja u gradu Nakura.

"Ujedinjene nacije, koje bi trebalo da štite Gazu i Liban, ne mogu čak ni same sebe da zaštite. Izrael, razmažen neograničenom podrškom Sjedinjenih Država i nekih evropskih zemalja, zauzeo je lokaciju UN u Jerusalimu. Takođe je napao mirovne trupe UN u Libanu tri puta u dva dana. Ova nemoć je još jednom proglasila 'bankrot' globalnog sistema", navodi list.

Kako se ističe, UN su dovele u pitanje sopstveni autoritet.

"Neuspeh UN, koje ne mogu Izrael da osude za genocid, kao i da zauzmu neophodan stav u suočavanju sa tolikim zverstvima doveo je u pitanje sopstveni autoritet i gurnuo okupatorsku moć na veće zločine. U januaru ove godine Međunarodni sud pravde, najviše pravosudno telo UN, pozvao je Izrael da 'spreči genocid' u Gazi, u maju je tražio od Izraela da zaustavi napade na Rafu, a u julu je doneo odluku da su izraelski doseljenici na Zapadnoj obali prekršili međunarodno pravo", navodi se.

Dodaje se da Izrael nije ispoštovao nijednu od tih rezolucija i podseća da je od 7. oktobra 2023. godine, više od 200 članova osoblja UN ubijeno u Gazi u izraelskim napadima za koje Izrael "tvrdi da su bili usmereni protiv Hamasa".

Izrael od 1. oktobra sprovodi kopnenu operaciju protiv snaga libanskog pokreta Hezbolah u južnom Libanu i nastavlja vazdušno bombardovanje te zemlje, gde je već poginulo više od hiljadu ljudi, uključujući vođe šiitskog pokreta.

Uprkos gubicima, uključujući i komandno osoblje, Hezbolah vodi kopnene borbe i ne odustaje od napada na izraelsku teritoriju.

image