Svet

Džejmi Dajmon za ministra finansija SAD: Ideja koja nikad ne gubi svoj sjaj

Ime šefa "Džej Pi Morgana" već 25 godina je u igri
Džejmi Dajmon za ministra finansija SAD: Ideja koja nikad ne gubi svoj sjajGetty © Houston Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images / Contributor

Prvi put se ime izvršnog direktora "Džej Pi Morgana" Džejmija Dajmona našlo "u igri" za neki položaj u administraciji1999. godine. Četvrt veka kasnije, nijedni predsednički izbori nisu prošli a da se ne licitira o imenovanju Dajmona - uglavnom na čelo Ministarstva finansije.

Ove godine, spekulacije su još intenzivnije zato što bi političarima, a naročito demokratama, odgovaralo da se predstave kao naklonjeni Volstritu. A ko je bolji za to od "industrijskog teškaša" Dajmona?

Za Dajmona, ova godina je drugačija. Nakon što je dve decenije pretvarao "Džej Pi Morgan" u najveću i najprofitabilniju američku banku, on je u boljoj poziciji da napravi skok u vladu. I, sa 68 godina, njegov prozor da to uradi se sužava.

Od poslednjih predsedničkih izbora, Dajmon je sastavio novu generaciju potencijalnih naslednika koji će voditi banku i prestao je da priča da je do njegovog penzionisanja ostalo samo "još pet godina".

Specijalni bonus koji mu je odbor banke dodelio 2021. da ostane još pola decenije uključuje celu stranicu koja jasno pokazuje da može da zadrži bonus ako postane američki zvaničnik.

Njegove pristalice smatraju da bi rukovođenje ministarstvo finansija bilo prirodni nastavak njegove karijere i dodatak "nasleđu" koje uključuje pomoć u stvaranju "Sitigrupa" a potom izgradnju još veće, uspešnije banke - "Džej Pi Morgana".

Sam Dajmon nedavno je rekao da nije zainteresovan. "Mislim da je šansa za to skoro nula, i verovatno to neću učiniti", rekao je. "Ali, znate, uvek sam zadržavao pravo da ne obećavam ljudima ništa, ne moram. Volim ovo što radim. Nameravam da radim ono što radim. I gotovo garantujem da ću ovo raditi dugo vremena. Ili barem dok me odbor ne izbaci."

Izvori bliski Dajmonu rekli su "Bumbergu" da postoji mogućnost da još nekoliko godina sotane na čelu banke kako bi ispratio prebacivanje na novo rukovodstvo, da bi se u narednom izbornom krugu povezao sa bilo kojom administracijom koja se oblikuje 2028. godine, kada će mu biti 72 godine.

Ako se zna da trenutna ministarka finansija Dženet Jelen ima 78 godina, to deluje kao realni scenarij. A da li Dajmon kao ministar želi da se uhvati u koštac sa problemom američkog duga, ostaje da se vidi.

image