Svet

Erdogan: Pažljivo pratimo svaki korak Izraela, Palestina će biti slobodna

Genocid u Pojasu Gaze, koji se trenutno dešava pred očima celog sveta, zauzeće svoje mesto među "istorijskim sramotama čovečanstva", poručio je turski predsednik
Erdogan: Pažljivo pratimo svaki korak Izraela, Palestina će biti slobodnaGetty © Mehmet Ali Ozcan/Anadolu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se agresija Izraela "više ne može ignorisati" i ukazao da Ankara "pažljivo prati" svaki potez Tel Aviva, prenosi agencija Anadolu.

"Sa našom obaveštajnom agencijom držimo pod kontrolom sve korake, koje je Izrael preduzeo i koje bi mogao da preduzme protiv Turske", rekao je Erdogan novinarima u avionu posle posete Srbiji i Albaniji.

Turski predsednik je istakao da će genocid u Pojasu Gaze, koji se trenutno dešava "pred očima celog sveta" zauzeti svoje mesto među "istorijskim sramotama čovečanstva".

Isto tako, on je naglasio da "Izrael, ne samo da ugrožava stabilnost Palestine i Libana, već i da pokušava da proširi sukob na okolni region".

"Snovi Netanjahua i njegove bande pretvoriće se u noćne more. Palestina će biti slobodna, a Liban će ostati slobodan", poručio je Erdogan.

Kako je dodao, Izrael je najdirektnija pretnja regionalnom i svetskom miru, a oni koji su zaduženi za očuvanje svetskog mira moraju da stave tačku na tu pretnju.

"Svi oni koji podržavaju cionističku terorističku organizaciju zvanu Izrael nosiće obeležja ove sramote generacijama", ukazao je.

Ranije je Erdogan izjavio da "postoji mogućnost da bi sledeća meta izraelskih napada, posle Pojasa Gaze i Libana, mogla da bude Turska".

On je ocenio da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sanja o Anadolskom poluostrvu i da je više puta otkrivala svoje namere.

"Svaki događaj od 7. oktobra (2023.) povećava veličinu te pretnje", naveo je turski lider.

image