Svet

Velški savet: Kralj Artur je bio transvestit i LGBT "ikona"

Zbog toga što je, prema legendi, jednom prilikom nosio žensku odeću, kralj Artur je postao LGBT "ikona"
Velški savet: Kralj Artur je bio transvestit i LGBT "ikona"Getty © Hulton Archive / Stringer

Velški savet uključio je kralja Artura u svoju hronologiju istorije LGBT pokreta jer se u jednoj od priča o njemu pominjalo da je nosio žensku odeću.

O polu-mitskom, velškom kralju i njegovim vitezovima okruglog stola ispredene su brojne legende, od kojih su najpoznatije one o maču u kamenu i potrazi za Svetim gralom.

Međutim, u nedavno objavljenoj publikaciji u kojoj se "slave lokalne priče o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu", Savet Denbišira je kralju dodelio ulogu LGBT heroja "jer je nosio žensku odeću".

Ne postoje priče koje bi sugerisale da je kralj Artur - oženjen Gvineverom koja je, pak, bila zaljubljena u njegovog najboljeg viteza i prijatelja Lanselota - bio pripadnik LGBT populacije, ali to nije sprečilo zvaničnike da se pozovu na narodnu priču da je Artur jednom nosio žensku odeću kako bi krišom posetio ženu koja mu se dopala.

Publikacija je rezultat obuke iz upotrebe LGBT "senzitivnog" jezika i istorije koju je naručila vlada Velsa za lokalne biblioteke, muzeje i arhive.

Obuka je sprovedena u pokušaju da se podigne "svest i razumevanje" o raznovrsnoj populaciji Velsa i smanji diskriminacija LGBT ljudi.

"Velška LGBTK+ istorija, kultura i nasleđe u Velsu doprineli su našem nasleđu i iskustvima kao nacije i ove priče treba da se ispričaju", poručili su iz vlade.

image