Svet

Poljska će suspendovati pravo migranata na azil

Poljska je već počela da ulaže u jaču graničnu infrastrukturu kako bi pokušala da spreči neregularne prelaze
Poljska će suspendovati pravo migranata na azil© Tanjug/AP/Matias Delacroix

Poljska će privremeno zabraniti izbeglicama da traže azil u toj zemlji nakon što pređu granicu iz susedne Belorusije.

Nova strategija Varšave za migracije će uključivati "privremenu teritorijalnu suspenziju prava na azil", rekao je poljski premijer Donald Tusk na sastanku vladajuće stranke Građanske koalicije, usled sve češćih upozorenja da Rusija i njeni saveznici koriste migrante kako bi pokušali da destabilizuju EU, prenosi "Politiko".

"Zahtevaću ovo", insistirao je Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta. "Tražiću podršku u Evropi za ovu odluku", dodao je.

Desetine hiljada potencijalnih imigranata, od kojih mnogi sa Bliskog istoka i iz Afrike, pokušali su da pređu granicu sa Poljskom preko Belorusije poslednjih godina, sa čak 2.500 prijavljenih prošlog meseca i više od 26.000 do sada ove godine.

Viđeno je da beloruski graničari aktivno pomažu grupama u okviru onoga što je Tusk ranije nazvao taktikom "hibridnog rata" koja je osmišljena da podstakne anti-migrantsko raspoloženje.

Tusk je takođe, pre nekoliko meseci, kada je otišao na granicu sa Belorusijom, optužio tu zemlju da ohrabruje migrante da uđu u EU i dodao da neće štedeti na bezbednosti poljske granice.

Poljska je već počela da ulaže u jaču graničnu infrastrukturu kako bi pokušala da spreči neregularne prelaze. Uspostavljena je posebna granična zona kako bi se dala stroža ovlašćenja lokalnim vlastima.

image