"Politiko": Pored Trampa, na navodnom iranskom spisku za odstrel je i desetak njegovih saradnika

Štab američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa prethodno je zatražio vojnu pomoć od američkih vlasti zbog navodne pretnje od Irana

Na navodnom iranskom spisku za ubistvo se pored Donalda Trampa nalazi i desetak njegovih bivših saradnika i generala, piše "Politiko".

Republikanski kandidat za predsedničke izbore u SAD rekao je krajem prošlog meseca da postoje "velike pretnje" po njegov život koje navodno potiču iz Irana, priznavši da ne zna jeste li Teheran bio umešan u dva pokušaja ubistva koja je preživeo u proteklim mesecima.

Teheran je obećao da će osvetiti ubistvo iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u američkom napadu dronom u Bagdadu na kraju Trampovog prvog mandata. Međutim, nakon što je Tramp ranjen na mitingu 13. jula, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani naglasio je da Teheran "snažno odbacuje" tvrdnje u umešanost Irana.

"Politiko" navodi da su američki obaveštajni krugovi obavestili su Trampov izborni štab prošlog meseca o navodnim iranskim pretnjama ubistvom, a iz njegove kampanje su naveli da su upozoreni da je pretnja "pojačana proteklih nekoliko meseci".

Ipak, briselski portal takođe priznaje da za sada nema dokaza da su pokušaji atentata na Trampa tokom ovog leta povezani sa Teheranom.

Napominje se da je Vlada SAD je nekima od zvaničnika kojima su upućene navodne pretnje pružila zaštitu, dok drugima nije. Zaštita nekih bivših zvaničnika koje Iran navodno želi da ubije već košta federalnu vladu oko 150 miliona dolara godišnje.

Većina zvaničnika koji imaju zaštitu vlade radili su u ministarstvima odbrane i Stejt departmentu.

Iako neki od sagovornika "Politika" dovode u pitanje mogućnost Irana da sprovede sofisticirane napade na dobro čuvane pojedince unutar SAD, oni istovremeno tvrde da postoje gotovo stalni napori Irana da špijuniraju i prate neke bivše zvaničnike, i to ne samo putem interneta.

Ti navodni napori uključuju i pokušaje da se saznaju detalji o planiranim putovanjima ovih američkih zvaničnika, kao i o njihovim svakodnevnim rutinama i navikama.

Među istaknutim Trampovim saradnicima koji su navodno primili pretnje su i njegovi bivši savetnici za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i Robert O'Brajen.