Svet

Preminuo bivši premijer Škotske i voditelj RT Aleks Salmond

Glavna urednica RT Margarita Simonjan istakla je "beskrajnu hrabrost" i "gotovo ruski duh" velikog borca za nezavisnost Škotske
Preminuo bivši premijer Škotske i voditelj RT Aleks SalmondGetty © Jeff J Mitchell

Bivši premijer Škotske, lider stranke Alba i voditelj RT Aleks Salmond preminuo je danas u 69. godini.

Salmond, koji je vodio Škotsku nacionalnu partiju (SNP) između 1990. i 2000, a zatim ponovo između 2004. i 2014. godine, bio je ključna ličnost u škotskom nacionalnom pokretu.

Borac za škotsku nezavisnost preminuo je u subotu nakon što je održao govor u Severnoj Makedoniji, javio je "Skaj njuz". Niz izjava britanskih političara potvrdilo je njegovu smrt, a lider škotskih laburista Anas Sarvar rekao je da Salmondova smrt predstavlja "šok za sve koji su ga poznavali u Škotskoj,  Ujedinjenom Kraljevstvu i šire".

Salmond je od britanskog premijera Dejvida Kamerona obezbedio dozvolu da održi referendum o nezavisnosti 2014, ali je njegova kampanja "Da Škotska" poražena sa 55,3 odsto prema 44,7 odsto, nakon čega je Salmond podneo ostavku na mesto premijera Škotske.

On se vratio u politiku sledeće godine, pobedivši kandidata Liberalnih demokrata Malkolma Brusa u trci za mesto poslanika izborne jedinice Gordon 2015. Kao portparol SNP-a za spoljne poslove u Vestminsteru, nastavio je da se zalaže za svet u razvoju i kritikuje ono što je nazivao zapadnim "vojnim avanturizmom".

U novembru 2017. je debitovao na RT sa sopstvenom emisijom "Aleks Salmond šou", koju je vodio do ukidanja zbog pokretanja Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine.

On se 2018. godine povukao iz SNP usled optužbi za navodno seksualno zlostavljanje, tvrdeći da je optužbe "konstruisala" Nikola Sterdžen, koja je zatim došla na vrh stranke. 

Salmond je na sudu oslobođen svih optužbi 2020. godine.

Naredne godine je osnovao nacionalističku stranku Alba. 

Iza Salmonda je ostala supruga Mojra. Par nije imao dece.

Margarita Simonjan izrazila saučešće 

Glavna i odgovorna urednica medijske grupe "Rosija segodnja" i RT Margarita Simonjan izrazila saučešće nakon Salmondove smrti, istakavši njegov "gotovo ruski" duh i beskrajnu hrabrost.

"Beskrajno hrabrom, gotovo ruskog duha, neumornom borcu za nezavisnost rodne Škotske, bivšem premijeru ove zemlje i, konačno, voditelju RT Aleksu Salmondu – večna pamjat", napisala je Simonjan na svom Telegram kanalu.

Salmondu je na Iksu odao počast i aktuelni lider SNP i premijer Škotske Humza Jusuf, koji ga je svojevremeno optuživao za seksualno zlostavljanje

"Aleks i ja smo očigledno imali nesuglasice u poslednjih nekoliko godina, ali nema sumnje da je on dao ogroman doprinos politici Škotske i Velike Britanije", napisao je Jusuf, dodavši da je Salmond pomogao "transformaciji SNP-a u dominantnu političku snagu kakva je danas".

image