SAD poručile Izraelu: Operacije u Libanu moraju ustupiti mesto diplomatiji "što je pre moguće"

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je izrazio zabrinutost zbog napada Tel Aviva na misiju UN u Libanu, u kojima je nedavno povređeno najmanje pet osoba

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao je sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom i izrazio "duboku zabrinutost" zbog izveštaja da su izraelske snage pucale na položaje Privremenih snaga Ujedinjenih nacija (UNIFIL), saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

"Ostin je posebno istakao značaj osiguravanja bezbednosti snaga UNIFIL-a i libanskih oružanih snaga i podvukao potrebu da se sa vojnih operacija u Libanu što pre pređe na diplomatiju", navodi se u saopštenju.

Najmanje pet pripadnika UNIFIL-a povređeno je poslednjih dana u izraelskim napadima na glavnu bazu te organizacije u Nakuri, na jugu Libana.

Portparol međunarodnog mirovnog kontingenta Andrea Tenenti ocenio je da bi "izraelska ofanziva na južni Liban uskoro mogla da izmakne kontroli" i da će se pretvoriti u regionalni sukob sa katastrofalnim posledicama za sve".

S tim u vezi, načelnik Generalštaba Irske vojske Šon Klensi, koja ima osoblje u toj arapskoj zemlji, rekao je  da "to nije slučajan čin", već "flagrantno kršenje zakona". 

Španija, Francuska i Italija takođe su osudile, u  zajedničkom saopštenju, objavljenom u petak, nedavne napade Izraela na UNIFIL.