Svet

Bacanje čini i žrtvovanja ljudi: Okultizam i crna magija žive u Indiji 21. veka

Smrt 11-godišnjeg dečaka koga je ubio vlasnik škole koji se bavio crnom magijom potreslo je Indiju, gde okultni rituali ostaju popularni
Bacanje čini i žrtvovanja ljudi: Okultizam i crna magija žive u Indiji 21. vekaGetty © ShalinPatwa

Krišna Kušvaha iz Hatrasa, u severnoj indijskoj državi Utar Pradeš (UP), bio je prvi u svojoj porodici koji je stekao formalno obrazovanje. Da bi svojoj deci obezbedio svetliju budućnost, upisao ih je u internat. Nije ni znao da će njegov 11-godišnji sin Kritart postati plen crne magije.

Kritarta su krajem septembra kidnapovala dva njegova učitelja, vlasnici škole i jedan od njihovih očeva.

Okultizam nije novost u Indiji, jer se praktikovao vekovima širom zemlje. Iznenađujuće, društvo se ne buni protiv crne magije.

Kidnaperi su napali Kritarta, slomili mu ključnu kost. Zatim su izvršili okultni ritual, nakon čega je dečak zadavljen.

Škola je kontaktirala Krišnu i rekla mu da mu sin nije dobro i da je odveden u bolnicu u Agri. Krišni je ovo bilo sumnjivo. Kada je porodica pronašla telo svog sina, otkrili su uznemirujuće tragove i videli da mu je glava bila obrijana.

Tokom naknadne istrage, policija je pronašla mesto gde je ritual sproveden i pronašla okultne tekstove.

Na saslušanju, jedan od optuženih je priznao da je dete žrtvovano, jer su vlasnici škole verovali da će to doneti prosperitet institutu.

Ubistvo dečaka nije prvo te vrste. Vlasnik škole je pokušao da ubije drugog učenika, ali mu to nije pošlo za rukom. Otac vlasnika škole se bavio crnom magijom od mladosti. Porodica je slepo verovala u to jer su verovali da im to pomaže da steknu prosperitet.

Dan nakon Kritartovog ubistva, oko 264 km zapadno leš 84-godišnjeg muškarca iskopan je usred noći i uklonjena mu je lobanja. Istražitelji veruju da je sve to deo crnomagijskog rituala.

Početkom 2022. godine, dve prodavačice lutrije u Elantoru, u južnoj indijskoj Kerali, bile su žrtve jezivog ubistva. Istražitelji su ekshumirali njihova tela i utvrdili da su obe žene bile mučene, a jednoj je nedostajala dojka. Optuženi je navodno priznao ubistvo, rekavši da je to uradio zbog novca.

Indijski nacionalni biro za evidenciju zločina nema odvaja okultna ubistva od "običnih".

Poput spore pandemije, ovi incidenti uzimaju danak u indijskom društvu. Oglasi za bacanje čini, začinjanje muške dece, privlačenje muža, finansijsku korist ili skidanje crne magije vidljivi su širom zemlje, čak u indijskoj "Silikonskoj dolini", Bangaloru.

Vikas Rai, viši advokat u Višem sudu UP-a, tvrdi da se ovi slučajevi uglavnom dešavaju zbog nedostatka svesti i obrazovanja.

"Ove stvari su duboko ukorenjene u našoj kulturi jer imamo jaka uverenja", kaže Rai. "Ljudi koji učestvuju u ovim stvarima suočavaju se sa poteškoćama u razlikovanju istinskih duhovnih praksi od zlonamernih aktivnosti. Takođe, nemamo dovoljno organa za sprovođenje zakona i tužilaštva za ove zločine."

Istorijski gledano, magijske prakse su prvenstveno bile ograničene na više društvene klase. Međutim, društvena nejednakost je demokratizovala crnu magiju i sada je praktikuju sve druge klase.

Pratiba Sing, gostujući psiholog u Birou za policijsko istraživanje i razvoj, kaže da su ovi slučajevi rezultat faktora kao što su nisko samopoštovanje, slepa vera i nemoral.

"U takvim slučajevima, moramo da proverimo njihovu generacijsku istoriju jer se ona prenosi generacijama nakon što slučajno dobiju rezultat, a onda njihova vera postaje slepa", rekla je ona. "Oni tada idu na veće žrtve poput životinje ili ljudske žrtve. Problem je toliko duboko ukorenjen u našoj kulturi da se direktno ili indirektno praktikuje na detaljne načine u skoro svakoj porodici".

"Na primer, indijske porodice imaju tendenciju da slučajeve blage groznice shvataju kao loš znak i pre nego što odu kod lekara, pokušajte da je otklonite vežbanjem malih stvari kod kuće. Sve ovo vezuje vera i sujeverje gde logika ne funkcioniše", rekla je ona. "Ovaj problem je u osnovi ukorenjen u lažnom verovanju."

Bivši policajac Vikram Singh veruje da su ovi slučajevi rezultat neuspešnog rada policije i propalog društva.

"Svi znamo da je to problem u našem društvu, ali u svakom kutku zemlje postoje oglasi za takve prevarante" rekao je Sing za RT. "U okolnostima u kojima su društvo i policija svesni ove prakse, lokalna obaveštajna služba treba da bude aktivna, a ako se to ipak desi, onda su krivi i društvo i policija".

image