Svet

Kina izvela vojne vežbe oko Tajvana: Odvraćanje od separatističkih aktivnosti

Vežbe uključuju načine da se odgovori na napade brodovima i avionima koji se približavaju ostrvu iz više pravaca, kao i na napade zajedničkih snaga
Kina izvela vojne vežbe oko Tajvana: Odvraćanje od separatističkih aktivnosti© Chinese People's Liberation Army / Handout/Anadolu via Getty Images

Istočna vojna komanda kineske vojske organizovala je vojne vežbe "Zajednički mač 2024B" u Tajvanskom moreuzu i na severnim, južnim i istočnim delovima ostrva Tajvan. U vežbi su učestvovale kopnene, mornaričke, vazduhoplovne trupe i raketne snage, saopštio je portparol Istočne vojne komande Li Si.

Kako je istakao, vežbe uključuju načine da se odgovori na napade brodovima  i avionima koji se približavaju ostrvu iz više pravaca, kao i na napade zajedničkih snaga, prenosi Kineski međunarodni radio.

"Vežbe su fokusirane na morsko-vazdušnu zajedničku patrolu borbene gotovosti, blokadu i kontrolu ključnih luka i područja, udare na morske i kopnene ciljeve, te uspostavljanje sveobuhvatne kontrole na bojnom polju, kako bi se testirale zajedničke realne borbene sposobnosti snaga ove komande", rekao je Li.

Naveo je i da su vežbe "snažno sredstvo odvraćanja separatističkih aktivnosti" i dodao da su te vežbe legitimne i neophodne za očuvanje nacionalnog suvereniteta i nacionalnog jedinstva.

U velikim vojnim vežbama Narodnooslobodilačke vojske Kine učestvuje i grupa nosača aviona koju predvodi "ljoning", rekao je Li.

Prema njegovim rečima, izvodiće se vežbe sa kopnenim, morskim, vazdušnim i raketnim snagama u moru i vazdušnom prostoru istočno od Tajvana.

"Tokom manevara je planirano da se uvežbaju interakcija brodova i aviona, zajedničko obezbeđivanje prevlasti u vazduhu i udara po morskim i kopnenim ciljevima", dodao je Li Si.

Stejt department:

Američke vlasti osudile su te vežbe.

"SAD su ozbiljno zabrinute zbog vojnih vežbi (kineske) Narodnooslobodilačke armije u Tajvanskom moreuzu i oko Tajvana. Odgovor (kineske vojske) vojnim provokacijama na uobičajeni godišnji govor (tajvanskog predsednika Lai Čing Tea) je neopravdan i nosi rizik od zaoštravanja", izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

image