Poljska postavlja američki raketni sistem

Reč je o stacionarnom protivvazdušnom sistemu koji dejstvuje sa kopna, a za koji se Varšava nada da bi "mogao da odbije ruske napade"

U Poljskoj je najavljeno da će u narednim nedeljama u gradu Redžikovu biti postavljen i osposobljen za dejstvovanje američki odbrambeni raketni sistem "egis ašor".

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski izrazio je nadu da će ovo naoružanje "moći da odbije ruske rakete", prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

Stručnjaci su, dodaju, objasnili da je reč o stacionarnom protivvazdušnom sistemu koji dejstvuje sa kopna u konfiguraciji koja se sastoji od elemenata sistema "arli berk", uključujući sistem za upravljanje vatrom "egis", radar SPI-1 i vertikalne lansere "mark 41" za rakete presretače tipa SM-3.

Karakteristike sistema "egis ašor" sa raketama SM-3 kao glavnim oružjem su težina 1,5 tona, dužina trupa 6,55 metara, domet i visina uništenja za osnovnu verziju blok IA/B - 900- 1.200 kilometara, a cena jedne takve rakete kreće se od 11 do 25 miliona dolara po jedinici, objasnili su vojni eksperti.