Svet

Orban ima poklon za Trampa: Kako da izbegne pomoć Ukrajini

Prema planu mađarskog premijera, Tramp će imati šta da kaže republikanskim glasačima i uveri ih da, ako bude izabran, neće dati Kijevu ni centa
Orban ima poklon za Trampa: Kako da izbegne pomoć Ukrajiniwww.globallookpress.com © Ting Shen/Xinhua

Mađarski premijer Viktor Orban smislio je plan za republikanskog kandidata u predsedničkoj trci u SAD Donalda Trampa kako da odbije pomoć Ukrajini, piše "Politiko".

"Orban se sprema da uruči veliki politički poklon svom najboljem prijatelju preko Atlantika, bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu. Orban je smislio način na koji bi Tramp, ako u novembru bude izabran za drugi mandat u Beloj kući, mogao da se se izvuče iz kredita od 50 milijardi dolara koje su SAD, Evropska unija i lider zemalja G7 ponudili Ukrajini", otkrio je američki list.

Prema Orbanovom planu, Tramp će imati šta da kaže republikanskim glasačima i uveri ih da, ako bude izabran, neće dati Kijevu ni centa.

"Politiko" pojašnjava da će Tramp, ako Brisel i Vašington zajednički dodele zajam, biti primoran da ga plaća dugi niz godina, ali da, ako bude odobren bez učešća SAD, neće imati takve obaveze.

"Mađarska neće pristati na promenu pravila koja bi omogućila Vašingtonu da igra glavnu ulogu u zajmu sve do posle izbora u SAD", prenosi list.

Prema sporazumu G7, celokupna suma od 50 milijardi dolara bi trebalo da bude vraćena iz profita ostvarenog od zamrznute ruske imovine, od kojih se većina drži u EU.

Bela kuća je prvobitno svoje učešće u projektu uslovila izmenama režima sankcija EU, zahtevajući da ruska imovina u Evropi ostane zamrznuta najmanje tri godine.

Mađarska je kasnije stavila veto na plan i insistirala da se sankcije obnavljaju svakih šest meseci, a to je primoralo Evropsku komisiju da predloži alternativni plan za prikupljanje do 35 milijardi evra iz ukupnog budžeta bloka – rešenje koje zahteva podršku većine zemalja članica EU.

Ako se SAD pridruže programu, iznos koji EU plaća mogao bi da bude smanjen. Zapadni zvaničnici kažu da američka vlada razmatra različite iznose, uključujući mogućnost doprinosa od 5 milijardi dolara - što je ekvivalent ruske imovine zamrznute u SAD.

image