Svet

Bugarska želi u Šengen, Austrija traži ogradu na bugarsko-turskoj granici

Austrijski kancelar Karl Nehamer ocenio da je Bugarskoj, kako bi bila zaštićena, potrebnija ograda na granici sa Turskom, čiju izgradnju finansijski treba da podrži Evropska unija
Bugarska želi u Šengen, Austrija traži ogradu na bugarsko-turskoj graniciGetty © Daniel Berehulak

Predsednik Bugarske Rumen Radev rekao je da očekuje da će Bugarska sledeće godine pristupiti Šengenu i da namerava da o tome razgovara na današnjem samitu sa rumunskim kolegom.

Radev je istakao da Bugarska sarađuje sa Holandijom i Austrijom, to jest, sa zemljama koje se protive otvaranju Šengen zone za Sofiju i Bukurešt zbog ilegalne migracije. Bugarski predsednik naglasio je da je njegova zemlja posvećena obezbeđivanju granica, iako je, izostankom konsenzusa za Bugarsku i Rumuniju, Austrija bila protiv ulaska obe zemlje, dok je Holandija podržala samo Rumuniju, preneo je Tanjug.

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da je Bugarskoj, kako bi bila zaštićena, potrebnija ograda na granici sa Turskom, za čiju izgradnju bi, prema njegovim rečima, bila potrebna finansijska podrška Evropske unije.

"Bugarski predsednik će vam reći da Bugarska ima velike probleme. Radev i sam naglašava da je potrebno ojačati ogradu na granici sa Turskom", dodao je on.

Dok se zemlje članice protive izgradnji ograda na granicama, Nehamer smatra da je takvo mišljenje nepotrebno.

"Ograde same po sebi nisu ništa novo", ocenio je Nehamer, misleći na barijere na grčko-turskoj granici.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson, takođe je kritikovala austrijski veto, ističući da se na taj način samo pomaže Rusiji, dok Nehamer smatra da je "neprikladno" povezivati specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa bezbednosnim pitanjem za građane Evropske unije.

Holandski premijer Mark Rute poručio je bugarskim medijima u Briselu da odgovor njegove zemlje ostaje nepromenjen.

"Ne kažemo 'ne'. Kažemo ne još", objasnio je Rute i podsetio da Hag traži još jednu ocenu Evropske komisije o vladavini prava u Bugarskoj, ističući da se nada da će ona biti objavljena kroz nekoliko meseci i da ima optimističan stav kada je u pitanju taj izveštaj.

Na pitanje o mogućnosti da se Bugarska i Rumunija razdvoje u ovom procesu, bugarski predsednik je odgovorio da je najbolji pristup da Sofija i Bukurešt budu zajedno.

image