Svet

Šef ukrajinske diplomatije: Neprihvatljivi teritorijalni ustupci

Andrej Sibiga je ponovio poziv na ukidanje ograničenja Ukrajini na upotrebu dalekometnog oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva na teritoriji Rusije
Šef ukrajinske diplomatije: Neprihvatljivi teritorijalni ustupci© Aleksander Kalka/NurPhoto via Getty Images

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Sibiga demantovao je informaciju koju je objavilo više stranih medija o navodnoj spremnosti Ukrajine da učini, kako je naveo, "neprihvatljive teritorijalne ustupke".

Kako je saopštila pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, Sibiga je tokom onlajn učešća na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU istakao nedostatak alternative "formuli mira" i principu "nema odluka o Ukrajini bez Ukrajine".

On je takođe informisao evropske kolege o daljem radu na promociji formule mira na putu do drugog samita mira.

Takođe je detaljno govorio o tome kako će "plan pobede", koji je predstavio Vladimir Zelenski, postati sredstvo za praktičnu primenu "formule mira", "u cilju postizanja zajedničkog interesa za Ukrajinu i EU: "sveobuhvatan, pravedan i trajni mir", prenosi "Interfaks Ukrajina".

Sibiga je takođe ponovio poziv na ukidanje ograničenja Ukrajini na upotrebu dalekometnog oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva na teritoriji Rusije, a takođe je pozvao da se donese odluka o upotrebi protivvazdušnih sposobnosti Ukrajine da obara ruske rakete i dronove na ukrajinskom nebu.

"Ukrajina koristi svoje pravo na samoodbranu prema članu 51 Povelje UN. Kad god se Rusi suoče sa silom, oni se povlače, (ruski predsednik Vladimir) Putin se povlači. Kada se osećaju slabi, oni napreduju. Moramo pokazati kolektivnu evropsku snagu ako želimo da odgurnuti rusku pretnju od Evrope", poručio je ukrajinski ministar.

image