Sijarto: Slanje zapadnih instruktora u Ukrajinu dovešće do eskalacije sukoba između EU i Rusije

Prema njegovim rečima, Mađarska nije sprečila EU da obučava ukrajinsko vojno osoblje na evropskoj teritoriji, ali slanje zapadnih instruktora u Ukrajinu nadilazi granice prihvatljivog

Mađarska se protivi slanju zapadnih vojnih instruktora u Ukrajinu da obučavaju osoblje ukrajinske vojske, jer to može dovesti do eskalacije neprijateljstava i pogoršavanja sukoba između Evropske unije i Rusije, izjavio je ministar spoljnih poslova ove države Peter Sijarto.

Mađarski ministar je danas učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu, nakon čega se obratio novinarima.

On je rekao da se nastavlja pritisak na Mađarsku, u nastojanju da se ova zemlja natera da pristane na slanje vojnih instruktora iz EU u Ukrajinu, kako bi obučavali pripadnike Oružanih snaga Ukrajine.

"Ovo bi moglo da doprinese eskalaciji neprijateljstava i produbljivanju sukoba između Evropske unije i Rusije", izjavio je Sijarto u razgovoru sa novinarima posle sastanka sa evropskim kolegama, koji je preneo TV kanal M1.

Prema njegovim rečima, Mađarska nije sprečila EU da obučava ukrajinsko vojno osoblje na evropskoj teritoriji, ali slanje zapadnih instruktora u Ukrajinu "nadilazi granice prihvatljivog".

"Smatramo ovo veoma opasnim i ne možemo to da podržimo", istakao je ministar spoljnih poslova Mađarske.

On je dodao i da pretnja od trećeg svetskog rata koji uključuje zemlje NATO-a i Rusiju postoji, ali može nestati ako se sukob u Ukrajini okonča, kao i da se ovakav razvoj događaja ranije smatrao prelaskom crvene linije, što je bilo nezamislivo.

"Međutim, postepeno je ova linija počela da nestaje, a sada je skoro potpuno izbrisana", upozorio je ministar.

Mađarska, kako je rekao Sijarto, nije protiv dobrovoljnih priloga zemalja EU Evropskom mirovnom fondu za pružanje vojne pomoći Ukrajini, ali sama neće učestvovati u prikupljanju sredstava.

"Borelj je izneo predlog da se daju doprinosi na dobrovoljnoj osnovi. Upravo na to pozivamo već 2,5 godine... Rekao sam visokom predstavniku EU da podržavamo doprinose na dobrovoljnoj osnovi. Tako Mađarska više neće moći da bude kriva za nedostatak uplata u navedeni fond", rekao je Sijarto, prenela je M1 TV.

Sijarto je naveo i da se slaže sa mišljenjem bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa o pretnji novog svetskog rata, dodajući da se "svakim danom povećava eskalacija, a time i verovatnoća direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a".

"Moramo učiniti sve što je moguće da izbegnemo direktan sukob između Rusije i NATO-a", naglasio je on i istakao da Mađarske svoje nade za rešavanje ukrajinskog sukoba polaže na moguću pobedu Donalda Trampa na izborima.

"Mislimo da ćemo, ako Donald Tramp pobedi u SAD, moći da vratim mir u centralnu Evropu. Ako američki birači odluče drugačije, onda ćemo imati veoma težak period u Evropi, a i u centralnoj Evropi", zaključio je on.