Zelenski u sredu predstavlja svoj "plan pobede"

Vladimir Zelenski u narednim danima predstaviće Radi svoj "plan pobede" sa kojim je prethodno upoznao i američke zvaničnike

Vladimir Zelenski u sredu će tokom svog izlaganja u Radi predstaviti takozvani "plan pobede", potvrdio je danas savetnik kabineta Zelenskog Sergej Leščenko, prenosi portal "Strana.ua" na Telegramu.

Kako otkrivaju izvori portala, u pitanju je vanredna sednica Rade i jedini razlog za njeno održavanje je upravo plan Zelenskog. 

Zelenski je, podsetimo, prethodno svoj plan predstavio američkom rukovodstvu tokom nedavne posete SAD, nadajući se da će od Zapada dobiti još pomoći za Kijev. Ipak, umesto onoga što je želeo naišao je na ravnodušnost.

Plan, čije odredbe nisu do kraja poznate, podrazumeva strategiju za poraz Rusije, sastoji se od četiri ili pet ne sasvim razumljivih tačaka i predstavlja listu zahteva koje bi SAD i EU trebalo da ispune kako bi Kijev na kraju mogao da pregovara sa jače pozicije. Jedan od njih, kako su javljali mediji, bio je i taj da se dozvoli da Kijev napada Rusiju raketama dugog dometa. 

Ipak, zapadni izvori prenosili su da Amerikanci nisu videli ništa što bi ih impresioniralo, kao i da su neki predlozi Kijeva opasni – naročito pomenuti udari duboko na rusku teritoriju. "Volstrit džornal" pisao je da planu Zelenskog nedostaje sveobuhvatna strategija kao i da ne nudi jasan put do pobede Ukrajine. 

U isto vreme, sam Zelenski ponavlja da Kijev ne planira da se "cenka" sa Moskvom oko teritorija, odnosno, da Moskvi ustupi teritorije kako bi postigao mir.