Svet

Erdogan: Sramotno je što UN ne može da zaštiti ni svoje osoblje u Libanu

Predsednik Turske je istakao da Savet bezbednosti UN samo posmatra izraelska "razbojništva" protiv mirovnih snaga UN u Libanu, nazivajući to "impotencijom"
Erdogan: Sramotno je što UN ne može da zaštiti ni svoje osoblje u LibanuGetty © Mehmet Ali Ozcan/Anadolu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je zabrinut za međunarodni sistem jer Ujedinjene nacije (UN) ne mogu da zaštite ni svoje osoblje od izraelskih napada u Libanu, i pozvao Savet bezbednosti da deluje protiv Tel Aviva.

Erdogan je na sednici kabineta u Ankari istakao da je imidž Ujedinjenih nacija koje ne mogu zaštititi ni svoje osoblje narušen i dodao da je to sramotno i zabrinjavajuće za međunarodni sistem, preneo je TRT Balkan.

On je istakao da Savet bezbednosti UN samo posmatra izraelska "razbojništva" protiv mirovnih snaga UN u Libanu, nazivajući to "impotencijom".

"Iskreno i mi se pitamo šta Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija čeka da zaustavi Izrael", kazao je Erdogan.

Erdogan je ocenio da Izrael neće zaustaviti napade sve dok ima bezuslovnu podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Podsetimo, mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL) saopštile su juče da su izraelski tenkovi probili kapiju kako bi ušli na položaj mirovnih snaga na libanskoj strani granice, nakon što su prethodnog dana blokirali njihovo kretanje, što predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti 1701.

UNIFIL je saopštio u subotu da je povređeno pet pripadnika mirovnih snaga u Libanu i optužio izraelske trupe da su "više puta" i "namerno" gađale njihove položaje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je UN da povuče trupe iz uporišta i borbenih područja Hezbolaha.

image