Seul: Severna Koreja raznela saobraćajnice prema Južnoj Koreji

Južnokorejske trupe su, kao odgovor na ovo, ispalile hice upozorenja

Nakon što je obećala da će prekinuti drumski i železnički saobraćaj sa Južnom Korejom, koji je nekada bio simboli međukorejske saradnje, Severna Koreja je digla u vazduh delove puteva i železničkih pruga koji je povezuju sa Južnom Korejom, a nalaze se na njenoj strani granice, prenosi Rojters saopštenje južnokorejske vojske.

Agencija navodi da ovo dodatno pojačava napetost na Korejskom poluostrvu.

"Neki od severnih delova puteva i železničkih pruga koji su veza sa jugom dignuti su u vazduh", saopštio je Združeni generalštab vojske Južne Koreje.

Južnokorejske trupe su, kao odgovor na ovo, ispalile hice upozorenja južno od demarkacione linije koja deli dve susedne zemlje, iako eksplozije nisu izazvale nikakvu štetu na strani granice sa Seulom, navodi se u saopštenju.

Prošle nedelje, severnokorejska vojska je najavila plan da "potpuno odvoji" teritoriju Severne Koreje od Južne Koreje, navodeći da je obavestila američku vojsku o tom potezu kako bi "sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe", prenosi agencija Jonhap.

Južnokorejska vojska je juče saopštila da je "potpuno spremna" da odgovori na upozorenje Severne Koreje, posle zaoštravanja tenzija između dve zemlje zbog letova bespilotnih letelica iznad Pjongjanga, nakon čega je vrhovni vođa Kim Džong Un naredio svojim snagama na granici da se pripreme za otvaranje vatre.

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera upozorila je na "užasnu katastrofu" ako južnokorejske bespilotne letelice ponovo budu detektovane iznad Pjongjanga.