Tačka preokreta? Izrael ostaje bez PVO raketa, a Iran preti

Ograničenja u snabdevanju i intenzivna potražnja ostavili su IDF da se oslanja na SAD da popune praznine u zaštitnom štitu

Izrael će uskoro ostati bez presretača, dok jača protivvazdušnu odbranu kako bi zaštitio zemlju od napada Irana i njegovih saveznika, kažu rukovodioci industrije, bivši vojni zvaničnici i analitičari.

SAD su najavile da će pomoći da se popune praznine u zaštitnom štitu Izraela i u nedelju su najavile raspoređivanje antiraketne baterije Thaad, uoči očekivanog uzvratnog udara Izraela na Iran koji rizikuje dalju regionalnu eskalaciju.

"Pitanje municije u Izraelu je ozbiljno", rekla je za "Fajnenšel tajms" Dejna Stroul, bivši visoki zvaničnik američke odbrane zadužena za Bliski istok.

"Ako Iran odgovori na izraelski napad (masovnim vazdušnim napadima), a Hezbolah se pridruži, izraelska protivvazdušna odbrana će biti rastegnuta", rekla je ona, dodajući da američke zalihe nisu neograničene. "SAD ne mogu da nastave da snabdevaju Ukrajinu i Izrael istim tempom. Dolazimo do tačke preokreta."

Boaz Levi, izvršni direktor kompanije "Izrael erospejs industriz", državne kompanije koja proizvodi presretače "erou" koji se koriste za obaranje balističkih raketa, rekao je da firma radi u tri smene kako bi održala rad proizvodnih linija.

"Neke od naših linija rade 24 sata, sedam dana u nedelji. Naš cilj je da ispunimo sve svoje obaveze", rekao je Levi i dodao da vreme potrebno za proizvodnju projektila presretača "nije pitanje dana". Iako Izrael ne otkriva veličinu svojih zaliha, on je dodao: "Nije tajna da moramo da popunimo zalihe".