"Gugl" naručio male modularne nuklearne reaktore za svoje centre podataka

Tehnološki gigant potpisao je ugovor sa "Kairos pauerom" o izgradnji do sedam malih reaktora kako bi zadovoljili svoje energetske potrebe

"Gugl" je naručio šest do sedam malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR) od "Kairos pauera", postavši tako prva tehnološka kompanija koja je pustila u rad nove nuklearne elektrane da bi obezbedila "čistu" struju za svoje centre podataka (koji "gutaju" istu).

Dve kompanije saopštile su da je "Gugl" naručio SMR-ove ukupnog kapaciteta 500 MV, pomažući "Kairosu", sedmogodišnjem startapu, da stavi svoj prvi komercijalni reaktor na mrežu do 2030. i dodatne reaktore do 2035. godine, piše "Fajnenšel tajms".

Sporazum je "prekretnica za nas u 'Guglu' na našem 15-godišnjem putu čiste energije", rekao je Majkl Terel, viši direktor kompanije za energetiku i klimu.

"Smatramo da nuklearna energija može da igra važnu ulogu u tome da nam pomogne da ispunimo našu potražnju i da nam pomogne da ispunimo svoju potražnju čisto i non-stop", rekao je on.

Dve kompanije su odbile da komentarišu vrednost sporazuma ili da li će "Gugl" unapred finansirati izgradnju SMR-a ili će jednostavno platiti struju kada budu izgrađeni.

Prošlog meseca, "Majkrosoft" je najavio da će se obavezati da će kupiti 20 godina snabdevanja električnom energijom iz američke nuklearne elektrane "Tri majl ajlend" ako kompanija "Konstelejšn enerdži" ponovo pokrene lokaciju.

Tehnološke kompanije su sve više zainteresovane za nuklearnu energiju kao srednjoročno rešenje za obezbeđivanje niskougljenične struje kako bi se zadovoljile energetske potrebe svojih centara podataka.

"Guglov" ugovor sa "Kairosom" je prvi u kojem tehnološka kompanija pomaže u puštanju u rad izgradnje nuklearne elektrane. SAD su stavile samo tri reaktora na mrežu u poslednjih 20 godina.