Špijunski dronovi preplavili vazdušnu bazu Lengli, Pentagon nije u stanju da im se suprotstavi

"Žurka" je obično počinjala 45 minuta do sat vremena nakon zalaska sunca, rekli su zvaničnici Lenglija

Od početka 21. veka, američka potrošnja za odbranu porasla je skoro 50 odsto, a ovogodišnji budžet je premašio 841 milijardu dolara.

Ipak, uprkos tome što je najveći svetski vojni trošak, Pentagon izgleda nije u stanju da zaštiti zemlju od rastuće pretnje špijunskih dronova koji deluju unutar američkih granica.

U novom izveštaju "Volstrit džornala" navodi se da je flota špijunskih dronova preplavila neke od najosetljivijih američkih institucija, uključujući vazduhoplovnu bazu Lengli na obali Virdžinije krajem prošle godine.

Tokom nekoliko noći, vojno osoblje je prijavilo misteriozno kršenje ograničenog vazdušnog prostora u oblasti koja ima jednu od najvećih koncentracija objekata nacionalne bezbednosti u SAD. "Žurka" je obično počinjala 45 minuta do sat vremena nakon zalaska sunca, prenosi list pozivajući se na zvaničnike baze.

"Volstrit džornal" navodi da su dronovi od Lenglija išli na jug, preko zaliva Česapik ka Norfolku i preko područja koje uključuje matičnu bazu mornaričkih foka i mornaričku stanicu Norfolk, najveću pomorsku luku na svetu.

General američkih vazduhoplovnih snaga Mark Keli rekao je za list da je bio zapanjen izveštajima o špijunskim bespilotnim letelicama iznad Lenglija. "Volstrit džornal" navodi da su dronovi leteli oko baze i drugih "veoma osetljivih" vojnih objekata u regionu noću nešto više od dve nedelje. Neki zvaničnici su tvrdili da ruski ili kineski agenti sprovode špijunske operacije iz vazduha.

Nijedan od ovih dronova nije oboren jer savezni zakon zabranjuje vojsci da šalje F-22, F-35 i druge borbene avione kako bi neutralisali dronove koji "njuškaju iz vazduha", osim ako ovi bespilotni sistemi ne predstavljaju "neposrednu pretnju".

Ubrzo nakon što su se špijunski dronovi prvi put pojavili širom regiona zaliva Česapik, predsednik Džozef Bajden je obavešten o pretnji po nacionalnu bezbednost. Zvaničnici Ministarstva odbrane, Federalnog istražnog biroa i NLO kancelarije Pentagona konsultovali su se sa spoljnim stručnjacima kako bi utvrdili ozbiljnost situacije.

Na listi osumnjičenih našli su se, uz "špijune iz Rusije i Kine", teroristi, pripadnici narko bandi iz Južne Amerike, kriminalci. Jedine koje su vlasti isključile su piloti-amateri.