Svet

Izraelski plan "predajte se ili gladujte" pretnja za skoro pola miliona Palestinaca

Prema strategiji "predaja ili gladovanje", koju je nedavno predstavila izraelskim vlastima grupa penzionisanih generala, Palestincima će biti dato nedelju dana da napuste severnu trećinu enklave, uključujući grad Gazu, pre nego što bude proglašena za zatvorenu vojnu zonu
Izraelski plan "predajte se ili gladujte" pretnja za skoro pola miliona Palestinaca© Tanjug/AP Photo/Enas Rami

Kontroverzni izraelski plan da potpuno blokira isporuku humanitarne pomoći severnom Pojasu Gaze, u novom pokušaju da poveća pritisak na palestinski pokret Hamas, izazvao je kritike njegovih saveznika, UN i humanitarnih organizacija.

Prema strategiji "predaja ili gladovanje", koju je nedavno predstavila izraelskim vlastima grupa penzionisanih generala, Palestincima će biti dato nedelju dana da napuste severnu trećinu enklave, uključujući grad Gazu, pre nego što bude proglašena za zatvorenu vojnu zonu.

Civili koji ne žele ili nisu u mogućnosti da napuste to područje ne samo da će biti lišeni hrane, vode i lekova, već će se smatrati borcima i mogu da ih ubiju izraelske trupe.

Naime, u toj oblasti živi oko 400.000 palestinskih državljana.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izrazio je zabrinutost svom izraelskom kolegi Joavu Galantu, zbog teške humanitarne situacije u severnoj Gazi i naglasio da se moraju preduzeti hitni koraci za njeno rešavanje.

Sa svoje strane, portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da je Vašington protiv svakog plana koji uključuje direktnu okupaciju Gaze.

Očekuje se da će Izrael zadržati kontrolu nad severnim Pojasom Gaze na neodređeno vreme kako bi uspostavio novu administraciju bez Hamasa, podelivši palestinsku enklavu na dva dela.

Plan se pojavio nakon što je Hamas pokazao veliku snagu, lansirajući rakete prema Tel Avivu i pregrupisavši se u oblastima nakon što su se izraelske trupe povukle, pokrećući ponovljene ofanzive, preneo je AP.

Gotovo pola miliona civila u opasnosti

U međuvremenu, humanitarni koordinator UN, Muhanad Hadi, osudio je ti što su civili na severu palestinske enklave izolovani od zaliha i usluga neophodnih za njihov opstanak.

"Pritisak na više od 400.000 ljudi, koji su ostali u severnoj Gazi da napuste teritoriju i krenu na jug, sve je veći. Tokom protekle dve nedelje, više od 50.000 ljudi je raseljeno iz oblasti Džabalije  dok su ostali zarobljeni u svojim domovima usred pojačanog granatiranja i borbi", ukazao je Hadi.

S tim u vezi, grupe za ljudska prava osuđuju da bi izraelski plan mogao da izazove smrt civila od izgladnjivanja i da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, koje zabranjuje upotrebu hrane kao oružja i prisilno premeštanje.

Koalicija izraelskih nevladinih organizacija u ponedeljak je pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje, napominjući da "postoje alarmantni znaci da izraelska vojska počinje tiho da sprovodi svoj plan".

"Države imaju obavezu da spreče zločine izgladnjivanja i prisilnog premeštanja", istakli su.

image