Maduro optužio Maska da je potrošio milijardu dolara na njegovo rušenje sa vlasti

Predsednik Venecuele i poznati američki milijarder u više navrata su razmenili teške nakon predsedničkih izbora u toj latinoameričkoj državi

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je američkog milijardera Ilona Maska da je "uložio" najmanje milijardu dolara u podsticanje nasilja u toj južnoameričkoj zemlji, nakon predsedničkih izbora ranije ove godine.

Nacionalna izborna komisija je Madura proglasila za pobednika na izborima održanim 28. jula 2024, iako su američke vlasti tvrdile da su izbori pokradeni, odnosno da je pobedio opozicioni kandidat Edmundo Gonzales.

Maduro je tokom jučerašnjeg televizijskog obraćanja rekao da "ima direktna saznanja" da je Mask – sa kojim je u javnosti u više navrata razmenio teške reči – potrošio "nemanje milijardu dolara" kako bi organizovao "fašistički državni udar" i "podstakao nasilje tokom izbornog procesa u Venecueli".

Lider Venecuele je imenovao svoju političku protivnicu, opozicionu političarku Mariju Korinu Mačado, kao distributera navodnog novca namenjenog za "fašističke" grupe, tvrdeći da iza pokušaja njegovog svrgavanja zapravo stoji američka vlada.

Mask je Madura optužio za "veliku izbornu prevaru", dok je venecuelanski predsednik proglasio milijardera rođenog u Južnoj Africi svojim "glavnim neprijateljem" koji "kontroliše virtuelnu stvarnost" koju stvaraju društvene mreže.

Njih dvojica su se dogovorili da svoje nesuglasice izmire u borbi, do koje ipak nije došlo. Mask je takođe zapretio da će "spržiti" Madurove čuvene brkove "iz svemira" kao odgovor na pretnju predsednika Venecuele da će suspendovati njegovu društvenu mrežu Iks.

SAD već godinama vode politiku vršenje ekonomskog i političkog pritiska na Venecuelu, u pokušaju da izazovu promenu vlasti u toj zemlji. Vašington i druge zapadne prestonice su godinama priznavale opozicionog političara Huana Gvaida, a ne Madura kao predsednika Venecuele.

Mask je i ranije podržavao promene vlasti u pojedinim državama u cilju ostvarivanja svojih poslovnih interesa interesa. On se 2020. našao na udaru optužbi da je Vašington sproveo državni udar u Boliviji kako bi njegova kompanija "Tesla" imala neometan pristup rezervama litijuma u toj zemlji.