Vašington preti Izraelu: Zahtevaju bolju situaciju u Gazi

Količina humanitarne pomoći koja je stigla do stanovnika palestinske enklave u septembru bila je manja nego u bilo kom mesecu u proteklih godinu dana

Američki državni sekretar Entoni Blinken i šef Pentagona Lojd Ostin zatražili su od Izraela da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi u roku od 30 dana ili rizikuje da izgubi američku vojnu pomoć i suoči se s mogućim pravnim postupkom, javlja Si-En-En.

U pismu dvojice zvaničnika se navodi da su SAD duboko zabrinute zbog trenutne situacije i traže "hitne i trajne akcije (izraelske) vlade ovog meseca kako bi se preokrenuo trenutni tok".

Napominje se da je količina humanitarne pomoći koja je ušla u Gazu tokom ovog proleća opala za više od 50 odsto, dok je količina isporučena u septembru "bila manja nego u bilo kom mesecu u proteklih godinu dana".

Dodaje se da su zvaničnici "posebno zabrinuti zbog nedavnih akcija izraelske vlade", a koje između ostalog uključuju "zaustavljanje komercijalnog uvoza", "uskraćivanje ili ometanje skoro 90 odsto humanitarnih tokova između severne i južne Gaze" u septembru, i uvođenje novih i detaljnijih provera "za humanitarno osoblje i pomoć", koji "zajedno sa povećanim bezakonjem i pljačkom" doprinose "ubrzanom pogoršanju uslova u Gazi".

Do objavljivanja pisma dolazi u trenutku kada je Pentagon počeo sa isporukama komponenti za napredni američki protivraketni sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) Izraelu, u cilju jačanja izraelske protivvazdušne odbrane nakon raketnih napada Irana. Kako je ranije najavljeno, ovim sistemima će rukovati američke trupe.