Svet

Mask za tri meseca donirao Trampu 75 miliona dolara

Preduzetnik je od jula do septembra Trampovom komitetu PAK uplatio gotovo 75 miliona dolara
Mask za tri meseca donirao Trampu 75 miliona dolaraGetty © Kevin Dietsch / Staff

Američki biznismen Ilon Maks donirao je u periodu od tri meseca oko 75 miliona dolara grupi za podršku republikanskom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu, navodi se u državnim izveštajima i ističe da je taj američki milijarder postao ključan za Trampove napore da pobedi na izborima 5. novembra.

Mask je republikanskom Komitetu za političku akciju PAK, koja se fokusira na mobilizaciju birača u državama u kojima su birači podeljeni između republikanaca i demokrata – tzv. kolebljivim državama koje bi mogle da odluče o ishodu izbora, potrošeno je oko 74,95 miliona dolara u periodu od jula do septembra, stoji u izveštajima podnetim Saveznoj izbornoj komisiji.

To je više od bilo koje druge pro-Tramp super PAK grupe koja se fokusira na mobilizaciju republikanskih birača, navodi Rojters.

Mask, koji je ranije izjavljivao da je glasao za demokrate, u ovoj kampanji je napravio oštar zaokret ka desnici i sada otvoreno podržava kampanju Donalda Trampa.

Mask je u julu obećao da će finansijski podržati Trampovu kampanju, a ranije ovog meseca pojavio se sa republikanskim predsedničkim kandidatom na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

Američki predsednički izbori održaće se 5. novembra. Demokratsku stranku će predstavljati potpredsednica Kamala Haris, a Republikansku stranku bivši predsednik Donald Tramp.

image