Austrijski ministar spoljnih poslova: UNIFIL nema nameru da se povuče iz Libana

Izrael ima pravo da se brani od Hezbolaha, ali čak i nenamerni napadi na mirovne položaje predstavljaju kršenje međunarodnog prava, ocenio je Aleksander Šalenberg

Zemlje koje doprinose mirovnim snagama UN u Libanu (UNIFIL) nemaju nameru da se povuku sa juga te zemlje, uprkos pozivima Izraela da to učine, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Šalenberg, čija zemlja ima oko 160 vojnika u UNIFIL-u, rekao je za Rojters u Briselu da "nije bilo rasprave o povlačenju".

"Oni su tu da ostanu, ali bezbednost naših trupa je najvažnija. Svi moraju da budu bezbedni", istakao je on.

Prema njegovim rečima, Izrael ima pravo da se brani od Hezbolaha, ali čak i nenamerni napadi na mirovne položaje predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Šalenberg je, diskutujući o toj temi među ministrima spoljnih poslova EU i u ponedeljak rekao da evropske zemlje ne nameravaju da povuku svoje trupe niti da odu iz Libana.

Evropski zvaničnici su saopštili da članovi EU danas planiraju da održe video-konferenciju o svom trenutnom položaju i ulozi misije kada je reč o trupama, opremi i angažovanju.

Otkako je 1. oktobra počela izraelska kopnena operacija protiv militanata Hezbolaha, položaji UNIFIL-a više puta su se našli pod vatrom, a dva izraelska tenka probila su kapije jedne od njenih baza, dok je pet pripadnika mirovnih snaga povređeno, rekli su iz UN.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je u nedelju UN da povuče UNIFIL "iz uporišta Hezbolaha i iz zona borbenih dejstava", a izraelski zvaničnici su saopštili da njihove snage nisu namerno gađale UNIFIL-a.

Izrael tvrdi da Hezbolah koristi položaje mirovnih snaga kao pokriće za napade i da Izrael ima pravo da odgovori.