Svet

Poljski ministar odbrane: Građani ogorčeni na ponašanje ukrajinskih izbeglica

Varšava je ranije smanjila isplate beneficija za skoro milion ukrajinskih izbeglica koje su pobegle od sukoba u Poljsku
Poljski ministar odbrane: Građani ogorčeni na ponašanje ukrajinskih izbeglicaGetty © Royalty-free

Poreski obveznici u Poljskoj su ogorčeni kada vide kako ukrajinske izbeglice žive luksuznim životom, rekao je poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak Kamiš.

Varšava je ranije smanjila isplate beneficija za skoro milion ukrajinskih izbeglica koje su od sukoba pobegle u Poljsku.

Poljaci su zgroženi "prizorom mladića iz Ukrajine, koji voze najbolje automobile, provode vikende u hotelima sa pet zvezdica", rekao je Kosinjak Kamiš za poljski novinski portal "Interia".

Poreskim obveznicima, koji finansiraju beneficije ukrajinskih izbeglica i doprinose vojnoj i finansijskoj pomoći Varšave Kijevu, ovo se čini nepravedno, rekao je visoki zvaničnik.

Poljska veoma podržava Ukrajinu i obezbedila joj je više od 3,2 milijarde evra (3,5 milijardi dolara) vojne pomoći od početka sukoba 2022. godine, navodi se nemačkog instituta Kil.

Više od 981.000 ukrajinskih izbeglica trenutno boravi u Poljskoj, a veliki broj njih zvanično je podneo zahtev za azil, prema statistikama UN .

Poljsko društvo, koje je u početku bilo naklonjeno Ukrajincima, postalo je sve više razočarano, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Dve trećine Poljaka zalaže se za deportaciju muških ukrajinskih izbeglica kući da bi se borili protiv Rusije, pokazuje studija koju su prošle nedelje objavile poljske državne vesti.

Prošlog meseca, ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski pozvao je zemlje EU da smanje socijalne beneficije za muške izbeglice iz Ukrajine kako bi ih ohrabrili da se vrate kući.

"Ne bi trebalo da subvencionišemo izbegavanje vojnog roka", rekao je on.

Varšava je ovog proleća objavila da neće zaštititi Ukrajince koji pokušavaju da pobegnu od sve oštrije kampanje regrutacije u Kijevu.

Ukrajina je prvobitno najavila opštu mobilizaciju u februaru 2022. godine, zabranjujući muškarcima od 18 do 60 godina da napuste zemlju. Suočen sa sve većim gubicima na bojnom polju, Kijev je u aprilu snizio starosnu granicu za regrutaciju sa 27 na 25 godina i značajno povećao kazne za izbegavanje poziva.

Moskva je saopštila da zapadni sponzori Ukrajine guraju Kijev da se bori "do poslednjeg Ukrajinca", optužujući ih da vode de fakto proksi rat (posrednički rat) protiv Rusije.

image