Rute: NATO je spreman da odbije napad svakog protivnika, uključujući Rusiju

Strategija Alijanse za Ukrajinu je da je zadrži u borbi i, ako se donese odgovarajuća odluka, da počne pregovore s Rusijom "sa pozicije sile", rekao je generalni sekretar NATO-a

NATO je spreman da odbije napad svakog potencijalnog neprijatelja, uključujući Rusiju, izjavio je generalni sekretar Alijanse Mark Rute, komentarišući saopštenje nemačkih obaveštajnih službi da bi Moskva navodno mogla da napadne NATO do 2030. godine.

"Bićemo jasni: NATO je spreman da odbije svakog neprijatelja koji odluči da nas napadne, sada i u budućnosti. Značajno ulažemo u našu odbranu", rekao je generalni sekretar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa letonskim premijerom u sedištu Alijanse u Briselu.

Govoreći o zadacima Alijanse u vezi sa Ukrajinom, Rute je rekao da je strategija NATO-a za Ukrajinu da ona može da nastavi da se bori i, ako se donese odgovarajuća odluka, da počne pregovore sa Rusijom "sa pozicije sile".

"Ne dozvoliti (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da postigne ono što želi u Ukrajini. To znači pružanje ogromne pomoći Ukrajini kako bi oni mogli da se suprotstavljaju. Moramo učiniti sve da Ukrajina dobije mogućnost da nastavi da dejstvuje", naglasio je Rute.

U julu je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je "prekid vatre u Ukrajini nemoguć bez pristanka neprijatelja i korake prihvatljive Rusiji".

On je naglasio da Ruska Federacija ne može dozvoliti da neprijatelj iskoristi prekid vatre za "poboljšanje položaja i vraćanje snage".

Nakon napada ukrajinskih oružanih snaga na region Kursk, Putin je rekao da je nemoguće pregovarati sa onima koji napadaju civile, civilnu infrastrukturu ili pokušavaju da stvore pretnje nuklearnim energetskim objektima.