Svet

Zelenski predstavio svoj "plan pobede": Zahtevi Ukrajine u pet tačaka

Kijev predlaže Vašingtonu, Evropskoj uniji i drugim zainteresovanim partnerima da zaključe sporazum o zaštiti ključnih resursa na ukrajinskoj teritoriji i da u zemlji rasporede "nenuklearni paket odvraćanja"
Zelenski predstavio svoj "plan pobede": Zahtevi Ukrajine u pet tačakaGetty © Stefano Costantino/SOPA Images/LightRocket

Vladimir Zelenski predstavio je Vrhovnoj radi takozvani "plan pobede", prenosi Strana.ua, napominjući da plan uključuje pet tačaka, a da prva podrazumeva pozivanje Ukrajine u NATO čak i pre kraja sukoba s Rusijom.

Druga tačka se odnosi na ukidanje ograničenja za napade na Rusku Federaciju i nastavak "operacija" na njenoj teritoriji, a tu su uključeni i zahtevi da se prošire mogućnosti korišćenja dronova i projektila Oružanih snaga Ukrajine.

Osim toga, tu se navodi i da se Ukrajini omogući pristup obaveštajnim podacima partnera, kao i da se "zajedno sa partnerima porazi ruska avijacija".

U trećoj tački Kijev predlaže Vašingtonu, EU i drugim zainteresovanim partnerima da zaključe sporazum o zaštiti kritičnih resursa na ukrajinskoj teritoriji i da u toj zemlji rasporede "nenuklearni paket odvraćanja".

"Ukrajina predlaže da se na svom tlu postavi sveobuhvatan nenuklearni paket strateškog odvraćanja, koji će biti dovoljan da zaštiti Ukrajinu od bilo kakve vojne pretnje iz Rusije", kazao je Zelenski.

Međutim, Zelenski nije pojasnio šta tačno, prema njegovom mišljenju, treba da bude uključeno u taj "paket odvraćanja".

Kao četvrto, Zelenski je naveo da Kijev zahteva jačanje antiruskih sankcija i razvoj strateškog i ekonomskog potencijala Ukrajine.

Konačno, u petoj tački "plana pobede" se navodi da se po okončanju sukoba iskoristi iskustvo ukrajinske vojske za jačanje odbrane NATO-a, kao i da ukrajinska vojska može da zameni američki kontingent u Evropi.

Zelenski je tokom svog govora istakao da druga, treća i četvrta tačka plana imaju tajne odredbe, koje nisu javno objavljene, ali su dostavljene ukrajinskim partnerima na uvid.

Poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko ocenio je da takozvani "plan pobede" Zelenskog "nije realan".

Vojni ekspert, bivši oficir američke vojske Stanislav Krapivnik rekao je ranije "plan pobede" Zelenskog uklapa u samo jednu reč – "daj".

Istovremeno je ocenio da Pentagon ne žuri da zadovolji ambicije ukrajinskog lidera.

image