Svet

Ilon političar loše utiče na Maska biznismena

Politički angažman vlasnika "Tesle" i "Spejs Iksa" negativno utiče na njegovo poslovanje
Ilon političar loše utiče na Maska biznismenaGetty © Anna Moneymaker / Staff

Ako se ignorišu političke vesti i izveštaji sa Volstrita, Ilon Mask je imao neverovatnu nedelju.

Njegova kompanija "Spejs Iks"s napravila je inženjersko čudo proteklog vikenda kada je lansirala najveću, najmoćniju raketu na svetu. Podvig je bio jedinstven u istoriji svemirskih letova i propisno je impresionirao i vladine zvaničnike i stručnjake za vazduhoplovstvo.

Samo nekoliko dana pre toga, "Tesla" je pokazao svoj prototip za robo-taksi koji je Mask obećavao godinama i predstavio grupu robotskih zabavljača-barmena za koje je predvideo da će biti "najveći proizvod ikada bilo koje vrste". Elegantni, futuristički dizajn automobila i vratolomije humanoidnih robota oduševili su društvene mreže.

Sa druge strane, Maskov politički angažman – u vidu podrške Donaldu Trampu i kritikovanja administracije zbog neadekvatnog odgovora na uragane Helena i Milton, naišao je na osude.

Kako navodi "Politiko", sve je teže odvojiti Maska biznismena od Maska, političke ličnosti. I to bi sada moglo da ga košta.

Naime, Obalska komisija Kalifornije odbacila je planove koji bi omogućili "Spejs Iksu" da češće lansira rakete iz vazduhoplovne baze "Vandenberg", a kao razlog su naveli njegove političke komentare na Iksu.

Lansiranje "Staršipa" umalo nije bilo odloženo zbog Maskovih sukoba sa Federalnom administracijom za vazduhoplovstvo.

Maskova nepromišljenost u javnoj sferi ne mora nužno da mu šteti – barem za sada.

Džeri Mekgin, stručnjak za vladine ugovore na Univerzitetu Džordž Mejson, rekao je da vladini zvaničnici koji kupuju usluge od "Spejs Iksa" "ne gledaju na njegovu vrstu tvitova ili bilo šta drugo ... oni su fokusirani na svoje stvari, svoje rakete, njihove mogućnosti lansiranja i kako 'Spejs Iks' može to da ispuni ili ne."

I na izuzetno dugi rok, Mask ima neke ciljeve koji prevazilaze politiku, poput prebacivanja ljudi sa Zemlje na druge planete i ogromne ambicije za "Staršip" koji bi na kraju trebalo da vrati američke astronaute na Mesec (koji je zajednički prioritet za obe predsedničke kampanje.)

Te misije van planete bi se pokrenule sa istočne obale, ili možda iz Teksasa, i ne očekuje se da će na njih uticati njegovi postovi.

Ali, kratkoročno gledano, čini se da je njegov interes za izbor Trampa zasenio neke od tih prioriteta. A, ono što bi dodatno trebalo da ga brine je Volstrit. Naime, robo-taksi, koliko god da je kul, nije impresionirao investitore.

Akcije "Tesle" su pale, izgubivši 68 milijardi dolara na vrednosti skoro preko noći. To može da predstavlja problem i za "Spejs Iks".

"Ono što nije jasno je koliko su mu zaista duboki džepovi u ovom trenutku, i da li je moguće naterati ga radi pouzdano pre nego što novac nestane", rekao je Džonatan Mekdauel, astronom i astrofizičar iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku.

image