Svet

Ništa bez Asada: EU neophodan "ozloglašeni" sirijski predsednik

Sirija je slon u prostoriji dok lideri EU govore o migracijama
Ništa bez Asada: EU neophodan "ozloglašeni" sirijski predsednikGetty © ATPImages / Contributor

Zemlje Evropske unije, na čelu sa Italijom, nastoje da normalizuju veze sa Sirijom kako bi olakšale deportacije migranata.

"Neophodno je revidirati Strategiju Evropske unije za Siriju i raditi sa svim akterima, kako bi se stvorili uslovi da se sirijske izbeglice vrate u svoju domovinu na dobrovoljan, bezbedan i održiv način", poručila je italijanska premijerka Đorđa Meloni uoči sastanka lidera EU.

Bašar el Asad postao je prokazan u EU posle protesta 2011. i optužbi (nedokazanih i vrlo moguće neistinitih) da je njegova vlada koristila hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda tokom građanskog rata koji je potom izbio.

EU je prekinula diplomatske odnose sa zemljom 2011. Asadova vlada je ostala, građanski rat je stao, a sirijski predsednik se suočio sa skoro potpunom globalnom izolacijom.

Meloni sada planira da unapredi odnose sa Damaskom tokom sastanka 27 lidera EU u četvrtak u Briselu, rekle su "Politiku" EU diplomate.

Pokušaj normalizacije odnosa sa Sirijom i njenim predsednikom dolazi nakon porasta podrške desničarskim strankama nakon evropskih izbora u junu, pre svega u Francuskoj i Nemačkoj.

Jedan diplomata EU rekao je izraelske kopnene operacije u Libanu dale zamah nastojanju da se deportuju sirijski migranti. Skoro 200.000 Sirijaca i Libanaca pobeglo je u Siriju od početka oktobra, prema podacima Ujedinjenih nacija. U Evropu je u poslednjih 10 godina stiglo više od milion sirijskih izbeglica i tražilaca azila, prema podacima Agencije UN za izbeglice za 2021.

"Situacija na Bliskom istoku je potpuno promenila diskusiju", rekao je diplomata EU, misleći na aktuelni rat u Libanu.

Zvaničnici nisu još uvek utvrdili kako bi se moglo da dođe do normalizacije odnosa sa Asadom. "Ne postoji niko ko kaže: pozvaćemo Asada", rekao je jedan zvaničnik EU. "Niko se ne usuđuje da to pokrene, ali to je skrivena sugestija nekih."

U julu je sedam zemalja EU (Austrija, Italija, Češka Republika, Slovačka, Slovenija, Grčka, Hrvatska i Kipar) pozvalo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku da preispita strategiju EU za Siriju. Cilj je, kako su rekli, poboljšanje humanitarne situacije u Siriji, kao i pomoć povratku migranata u određene regione zemlje.

Drugi, na čelu sa Holandijom, nisu bili oduševljeni tom idejom. Sada, pritisnuti migrantima i usponom desnice kojoj je dosta istih, briselski zvaničnici ipak razmatraju saradnju sa "ozloglašenim" Asadom.

image