Svet

Bivši predsednik Češke: SAD odlučuju koliko će trajati sukob u Ukrajini

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus kaže da će o kraju rata odlučiti Amerika
Bivši predsednik Češke: SAD odlučuju koliko će trajati sukob u Ukrajini© Christian Petersen/Getty Images

Češki političar Vaclav Klaus očekuje da Ukrajina i Rusija ostanu u oružanom sukobu sve dok SAD ne presude da je dosta neprijateljstava

Klaus je bio drugi predsednik Češke Republike između 2003. i 2013. godine, a prethodno je bio premijer i imao je niz portfelja u vladi.

"Kraj rata u Ukrajini će doći onog trenutka kada padajući hegemon svetske politike kaže da rat mora da se završi", rekao je Klaus u intervju za medijsku kuću KSTV.

Klaus je odbio da daje bilo kakva predviđanja kada bi se to moglo dogoditi, ali je rekao on očekuje da će Ukrajina i Rusija "krvariti još neko vreme".

Češki političar je ranije izrazio zabrinutost zbog takozvane Tukididove zamke kojom se možda vodi Vašington. Termin je skovao američki politikolog Graham Alison da opiše tendenciju velike sile koja je u opadanju - da krene u rat kadaje na njenom mestu na vrhu ugrozi rival u nastajanju.

Fraza potiče iz istorijskih ratova za prevlast između Atine i Sparte. Alisonova teorija sugeriše da će se SAD – hegemon koji treba da bude smenjen – i Kina - verovatno naći u ratu tokom ove decenije.

Čini se da SAD pokušavaju da izbegnu da budu po strani komplikujući stvari i povećavajući haos i nestabilnost, rekao je Klaus tokom govora u Minhenu prošlog februara.

"Ovakvo ponašanje može da izazove sukob velikih razmera u slučaju da neki od drugih glavnih igrača naprave strateške pogrešne procene. Čvrsto osećam da je ostatak sveta – naravno u različitoj meri – suodgovoran za oba ova tragična rata i za ogromnu patnju miliona muškaraca, žena i dece na svim stranama borbi", upozorio je on, ukazujući na eskalaciju nasilja u istočnoj Evropi i na Bliskom istoku.

Češki državnik je duboko zabrinut za budućnost zapadne civilizacije uopšte.

Prošlog meseca je postao član patronažnog odbora otvorene deklaracije, koja nastoji da zaštiti zapadni način života. Ostali članovi su argentinski predsednik Havijer Milei i kanadski akademik i pisac Džordan Peterson.

image