Svet

Australija šalje "abramse" Ukrajini: Kijev dobija nove-stare tenkove

Podsećanja radi, krajem septembra, australijski mediji objavili su vest da Australija sa SAD radi na isporuci, odnosno na dobijanju dozvole za isporuku, ovih tenkova Ukrajini
Australija šalje "abramse" Ukrajini: Kijev dobija nove-stare tenkoveGetty © Scott Barbour

Australija će donirati Ukrajini 49 osnovnih borbenih tenkova "abrams", prenosi "Sidnej morning herald".

Najnovija donacija, vredna 245 miliona dolara, podrazumeva isporuku veće količine "abramsa" od one koju je Kijev dobio od Vašingtona, a ovaj potez usledio nakon višemesečnih zahteva upućenih Vladi Australije.

Ministar odbrambene industrije Pat Konroj potvrdio je odluku i to na putu na sastanak sa ukrajinskim zvaničnicima i ministrima odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu, koji se održava u četvrtak.

Što se tiče samih tenkova, Australija je imala ukupno 59 "abramsa" u upotrebi, i to u verziji M1A1 AIM SA, koji su kupljeni 2004. godine za oko 340 miliona američkih dolara, a koji će biti zamenjeni tenkovima u modernijoj verziji M1A2 SEPv3.

Ostaje nejasno zbog čega Kanbera neće isporučiti Kijevu preostalih 10 oklopnjaka, a australijski list navodi da se radi o vozilima "čiji se radni vek bliži kraju", te da deo njih mora biti popravljen pre isporuke, dok će još jedan deo biti iskorišćen za rezervne delove.

Inače u pitanju je gotovo identična verzija onoj kojom ukrajinska vojska već raspolaže, a poznato je da su američki tenkovi u zoni SVO postali lak plen za ruske dronove i protivoklopne raketne sisteme.

Podsećanja radi, krajem septembra, australijski mediji objavili su vest da Australija sa SAD radi na isporuci, odnosno na dobijanju dozvole za isporuku, ovih tenkova Ukrajini.

image