Svet

Turski ministar odbrane o municiji za Ukrajinu: 30 država nije u stanju da zadovolji potrebe Kijeva

Jašar Guler će ove nedelje učestvovati na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu
Turski ministar odbrane o municiji za Ukrajinu: 30 država nije u stanju da zadovolji potrebe KijevaGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency

Turski ministar odbrane Jašar Guler izjavio je da 30 država nije bilo u stanju da se ujedini i zadovolji potrebe Ukrajine za municijom, prenosi Anadolu.

Prema rečima ministra, u kontekstu savremenih sukoba, "nijedna država na svetu ne može da se oseća apsolutno bezbednom", usled čega dolazi do povećanja izdataka za odbranu.

"Kao deo ukrajinske krize, bili smo svedoci kako 30 zemalja nije bilo u stanju da se ujedini i zadovolji potrebe Ukrajine za municijom. Ovakva situacija jasno pokazuje važnost veće pripremljenosti u snabdevanju naoružanjem i municijom u sektoru odbrane", izjavio je on.

Guler je dodao da svaka zemlja teži samodovoljnosti i manjoj zavisnosti od drugih i svesna je da će u suprotnom platiti visoku cenu, kako je istakao.

Turski ministar odbrane će ove nedelje učestvovati na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu.

Komanda ukrajinske vojske se u više navrata žalila da ima problem sa nedostatkom artiljerijske, raketne i municije za sisteme PVO. Iako su brojne zapadne zemlje intenzivirale proizvodnju, one i dalje nisu u stanju da pariraju Ruskoj Federaciji čija odbrambena industrija uživa veliku prednost na ovom polju.

image